Το Colpo Grosso στη Folli Follie

Το Colpo Grosso στη Folli Follie

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Oι εκλεκτικές συμπάθειες του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τις... ωραίες κυρίες των τηλεοπτικών εκπομπών life style και η πασίγνωστη αλαζονική του συμπεριφορά απέναντι στο σύνολο του οικονομικού Τύπου αλλά και των χρηματιστηριακών αναλυτών σήμερα επιδεινώνουν την ήδη δυσχερέστατη θέση της διοίκησης της Folli Follie που όλα δείχνουν πως, εκτός από τον έλεγχο της κατάστασης, χάνει και την εταιρεία.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της 29ης Ιουνίου, η διοίκηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις τεράστιες χρηματιστηριακές ζημιές ύψους 400 εκατ. ευρώ που έχει ήδη προκαλέσει, επιπλέον των ζημιών που υπέστησαν όσοι εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις τους στα ομόλογα του Ομίλου Folli Follie.

Εφόσον η γενική συνέλευση των μετόχων -για πρώτη φορά- δεν εγκρίνει τις λογιστικές καταστάσεις, αυτονόητα θα τεθεί θέμα διοίκησης και ελέγχου του Ομίλου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -με τεράστια χρονική καθυστέρηση που δείχνει ικανότητες πρωτάρη- έχει πλέον καταλάβει το μυστικό και την παγίδα στην οποία έχουν πέσει όλοι όσοι εμπιστεύθηκαν τη Folli Follie και γι'' αυτό ζήτησε τώρα έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο.

Το μυστικό ήταν απλό:

* Η δραστηριοποίηση του Folli Follie Group σε πέντε κύριους τομείς (χονδρική - λιανική, πολυκαταστήματα, ομορφιά - περιποίηση, ταξιδιωτική λιανική και ίδια σήματα) δημιούργησε έναν πολύπλοκο μηχανισμό παραγωγής ψεύτικων υπεραξιών.

* Ο όμιλος παρήγαγε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, τα οποία πωλούσε στις θυγατρικές του. Οι θυγατρικές τοποθετούσαν τα προϊόντα στο δίκτυο πωλήσεων και αυτό θεωρούνταν τζίρος, ανεξαρτήτως αν τελικά τα προϊόντα κατέληγαν στον καταναλωτή ή όχι.

* Η Folli Follie ανέβαζε τζίρους και με βάση τον κύκλο πωλήσεων έπαιρνε δάνεια. Ανέβαζε τζίρους και φούσκωνε την «εσωτερική αξία» των μετοχών. Οι βασικοί μέτοχοι πουλούσαν τις μετοχές με υψηλή υπεραξία και ζούσαν πλουσιοπάροχα.

* Σήμερα οι ελεγκτές καλούνται να ανακαλύψουν πού βρίσκονται τα λεφτά και ποιο ακριβώς είναι το δίκτυο πωλήσεων.

Όταν «τα προϊόντα πουλάνε σαν τρελά» κάποιος πρέπει να εισπράττει και να αποδίδει κάπου τα έσοδα. Τα έσοδα πρέπει να φαίνονται.

Προς το παρόν, οι μόνοι που πιστοποιούν την ύπαρξη τζίρου και εσόδων στην αχανή ασιατική αγορά είναι τα στελέχη της μικρής ελεγκτικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.

Μεθαύριο, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) θα αποφανθεί για τη μεθοδολογία, το κύρος και την υπόσταση της ελεγκτικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.

Επιπλέον μετά την αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το δικαστήριο θα αναθέσει τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου σε έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή που είναι εγγεγραμμένος σε ειδικό μητρώο για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Όσον αφορά τους μετόχους και τους ομολογιούχους, τα δεδομένα είναι προφανή:

Περίπου 280 εκατ. ευρώ είναι χρηματιστηριακές απώλειες των funds και αμοιβαίων κεφαλαίων, λόγω της έως 70% υποχώρησης της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής σε διάστημα τριών εβδομάδων. Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι οι θέσεις που έχουν «εγκλωβιστεί» μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης.

Τα 114 funds με μεγαλύτερες ή μικρότερες θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, οι ΑΕΔΑΚ με έκθεση στη Folli Follie συνιστούν -σύμφωνα με τα δεδομένα και τη διάσταση της υπόθεσης- το... μικρότερο μέρος του προβλήματος.

Το μεγάλο πρόβλημα

Η Folli Follie Group έχει εκδώσει δύο ομόλογα (250 και 150 εκατ., σε τρέχουσες τιμές αποτιμώνται σε 380 εκατ.) με λήξεις το 2019 και το 2022 (σε ελβετικό φράγκο). Από τις 4 Μαΐου τόσο η τιμή όσο και η απόδοση έχουν υποχωρήσει δραματικά. Η συνολική έκθεση του Ομίλου Folli Follie στα δύο αυτά ομόλογα ξεπερνά και τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης (321 εκατ.) αλλά και τη σχέση κύκλου εργασιών/κερδών/υποχρεώσεις.

* Το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.