Το 75% των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση στους επόμενους 12 μήνες

Το 75% των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση στους επόμενους 12 μήνες

Επτά στους δέκα Έλληνες (74%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση με πτωτική τάση και ποσοστό 75% των ερωτηθέντων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες -το 2ο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 64 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα Consumer Confidence της Nielsen.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια (τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (27%) και τα χρέη /οφειλές του νοικοκυριού (25%).

Οι συγκεκριμένες τρεις ανησυχίες εξακολουθούν να ξεχωρίζουν σταθερά ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτές από το 2013 και ακολουθεί ο τομέας τής προσωπικής υγείας. Το α'' τρίμηνο του 2018 δύο στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για τον πόλεμο (19%) αναδεικνύοντάς την ως την πέμπτη ανησυχία, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%).

Σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό παραμένει και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Η αισιοδοξία του Έλληνα καταναλωτή παραμένει στο επίπεδο του δεύτερου εξαμήνου του 2017, στις 61 μονάδες, πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 86 μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα.

Τέλος, επτά στους δέκα Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Ειδικότερα, οι τρεις κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περικοπή των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (69%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (69%) και στα έξοδα για ρουχισμό (61%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ