Το 4,1% του προσωπικού τους μείωσαν οι τράπεζες στην Ελβετία το α' εξάμηνο

Το 4,1% του προσωπικού τους μείωσαν οι τράπεζες στην Ελβετία το α' εξάμηνο

Σε μείωση 4,1% του εργατικού δυναμικού και σε περικοπές δαπανών προχώρησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ελβετικές τράπεζες, με στόχο την αντιστάθμιση της μειωμένης κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Τραπεζών της Ελβετίας (SBA), την οποία μεταδίδει το Bloomberg, το «ψαλίδι» στο προσωπικό ανέρχεται σε 3.454 θέσεις εργασίας, με το ποσοστό των εργαζομένων να μειώνεται κατά 1% (103.041 θέσεις εργασίας) τον 2015.

«Το συνεχιζόμενο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και ο ισχυρός ανταγωνισμός φέρνουν σημαντική πίεση στα περιθώρια κερδοφορίας», αναφέρει η SBA. «Η πίεση αυτή οξύνεται από τα αυξανόμενα κόστη», συμπληρώνει τονίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο «σημαδεύτηκε» από την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς και την αστάθεια της αγοράς, που επηρέασαν την ψυχολογία των επενδυτών. Στο διάστημα αυτό, ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε κατά 8,7%.

Η Ελβετία είναι η πατρίδα τραπεζών όπως η UBS και η Credit Suisse, καθώς και άλλων μικρότερων τραπεζών και διαχειριστών πλούτου, οι οποίες εποπτεύουν τα περιουσιακά στοιχεία πλουσίων οικογενειών, που ζουν εκτός της χώρας, σημειώνεται. Επίσης, είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη διασυνοριακή διαχείριση πλούτου, αν και οι ξένες τράπεζες εγκαταλείπουν τη χώρα ανησυχώντας μεταξύ άλλων για την αποδοτικότητα και τους νομικούς κινδύνους. Ο αριθμός των τραπεζών που έχουν δραστηριότητα στη χώρα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της εξόδου των ξένων εταιρειών αναφέρει η SBA.

Τα 2/3 των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι αναμένουν τα επίπεδα απασχόλησης να παραμείνουν αμετάβλητα στο δεύτερο εξάμηνο.