Το 2022 πετάνε τα υδροπλάνα – Με διαδικασίες εξπρές οι άδειες στα υδατοδρόμια

Το 2022 πετάνε τα υδροπλάνα – Με διαδικασίες εξπρές οι άδειες στα υδατοδρόμια

Τρέχουν οι εξελίξεις για τα υδατοδρόμια καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί τροπολογία που λύνει σημαντικά θέματα αδειοδοτήσεων και ελαχιστοποιεί τον χρόνο έκδοσης αδειών λειτουργίας των υδατοδρομίων, ενώ ξεκινά η κατασκευή του πρώτου υδατοδρομίου της Αθήνας στο Άλιμο.

Η τροπολογία προβλέπει την τροποποίηση των διατάξεων  του ν.4663/2020 σχετικά με τη λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς πλέον ο φορέας δύναται να εκδίδει προσωρινή άδεια λειτουργίας μέχρι την έκδοση της επίσημης άδειας με ισχύ κατά μέγιστο το ένα έτος, περίοδος στην οποία θα πρέπει να επιτευχθεί η επίσημη άδεια.

Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται το επιχειρησιακό περιβάλλον για τον κλάδο των υδροπλάνων με τον δήμο Αλίμου να προχωρά στη λήψη της απόφασης να δημιουργήσει υδατοδρόμιο, ουσιαστικά το πρώτο υδατοδρόμιο της Αθήνας το οποίο θα αποτελέσει στρατηγικά ίσως το σημαντικότερο βήμα στην ανάπτυξη των υδροπλάνων στην Ελλάδα που αναμένεται να ξεκινήσουν τις πτήσεις τους τον Απρίλιο του 2022.

Ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου ολοκληρώθηκε και κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, τεχνικός φάκελος και περιβαλλοντική μελέτη. Μετά την ολοκλήρωσης της αδειοδότησης θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του υδατοδρομίου για να ενταχθεί στο δίκτυο Νοτίου Αιγαίου Τήνο & Πάτμο, όπως αναφέρει σχετικά η διοίκηση της Hellenic Seaplanes που δρομολογεί να πραγματοποιήσει πτήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, εάν όλα κυλήσουν βάση προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους συνεργαζόμενους δημόσιους φορείς και τα λιμενικά ταμεία, σε δύο νησιά του Αιγαίου, την Τήνο και την Πάτμο.

Οι δύο αυτοί προορισμοί προκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς στην Τήνο έχει εγκριθεί η νέα χωροθέτηση της υποδομής και πλέον μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, ενώ στο υδατοδρόμιο Πάτμου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Παράλληλα Βόλος, Σποράδες, Σκύρος και Εύβοια είναι το επόμενο δίκτυο. 

Στον αντίποδα, στο Ιόνιο Πέλαγος η Hellenic Seaplanes βολιδοσκοπεί την αξιοποίηση πιθανών υδάτινων πεδίων σε νησιά που μπορούν να αδειοδοτηθούν έως την εκκίνηση της προσεχούς τουριστικής σεζόν ώστε μαζί με τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών να σχηματίσουν ένα ικανοποιητικό δίκτυο υδατοδρομίου.

Μέχρι σήμερα πάνω από 90 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης και ο ορίζοντας έναρξης των πτήσεων τοποθετείται πλέον την Άνοιξη του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό η Hellenic Seaplanes προχωρά σε συνεργασίες με εταιρείες ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα στην εκκίνηση της προσεχής τουριστικής σεζόν, με στόχο να διευρυνθούν οι εθνικές μεταφορές δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση νέων συμφωνιών ενώ ανοίγει η πλατφόρμα κρατήσεων για πτήσεις με υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes με πρώτους προορισμούς στο Αιγαίο την Τήνο και την Πάτμο. Ακολουθούν αμέσως μετά Βόλος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος και τα υδατοδρόμια της Ευβοίας…

Στο νέο σύστημα κρατήσεων που αναπτύσσει η Hellenic Seaplanes σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών και συστημάτων Certus Online, πλέον o επιβάτης, η συνεργαζόμενη εταιρεία και τα τουριστικά πρακτορεία θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να κάνουν κράτηση με υδροπλάνο σε προγραμματισμένη πτήση ή να ναυλώσουν κάποια πτήση προς τον προορισμό και την περίοδο που επιθυμούν.

Τέλος, όπως έχει ήδη γράψει το liberal η Hellenic Seaplanes βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο συνεργασίας με αεροπορική εταιρεία η οποία θα επιτρέπει στον επιβάτη να μπορεί να ταξιδεύει με ένα μόνο εισιτήριο χρησιμοποιώντας τόσο αεροπλάνο όσο και υδροπλάνο.

Όσον αφορά στην τροπολογία μέσω αυτής θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας λειτουργίας αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια, για την πρώτη εφαρμογή του ανωτέρω νόμου και για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης, με σκοπό την εξυπηρέτηση προσωρινά το πολύ για ένα έτος, τακτικών επιβατικών πτήσεων υδροπλάνων.

Η εν λόγω άδεια λειτουργίας ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου και χορηγείται, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, σε δημόσιο φορέα, σε ενώσεις προσώπων και σε φυσικά πρόσωπα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.), υπό τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις (αναγκαίος εξοπλισμός, εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό κ.λπ.).

Παράλληλα, καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη σχετική αίτηση για την έκδοση της προσωρινής άδειας, μεταξύ των οποίων, η σύμβαση παραχώρησης χρήσης χώρου ή μίσθωσης σε λιμένα ή μαρίνα και σε περιοχές αιγιαλού, παραλίας, παρόχθιες λίμνης κ.λπ., από τον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης αυτών για την εξυπηρέτηση των υδροπλάνων και την αποεπιβίβαση των επιβατών, φορολογική ενημερότητα του αιτούντα, αποδεικτικό είσπραξης παραβόλου δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού κ.λπ.