Το 2015 κινδυνεύσαμε να κλείσουμε - Προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες

Το 2015 κινδυνεύσαμε να κλείσουμε - Προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Το 2015, αν δεν είχαμε ένα ισορροπημένο portfolio καταθέσεων και εκτός Ελλάδος, θα είχαμε κλείσει με τα capital controls. Εμείς χρειαζόμαστε 100 εκατ. ευρώ το μήνα για πρώτες ύλες. Αν δεν είχαμε προνοήσει, δε θα βρίσκαμε ούτε 100.000 ευρώ. Οι διοικήσεις των εταιρειών πρέπει να είναι προνοητικές για κάθε ενδεχόμενο».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, σε μια κατάμεστη αίθουσα, «εγκαινιάζοντας» μάλιστα τα καινούρια γραφεία του ομίλου στο Μαρούσι. Αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον όμιλο, μίλησε για την πορεία μεγεθών, το ενδεχόμενο εξαγορών αλλά και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα πέρασε τα δύσκολα και πλέον έρχονται καλύτερες ημέρες, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα «που τόσο μας έχει λείψει» μετά τις εκλογές.

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως η εταιρεία έχει βάλει στόχο να πάρει την πρωτιά στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ τόνισε πως «το 2019 πάει ακόμη καλύτερα απ'' ότι είχαμε εκτιμήσει στην Ένωση Θεσμικών τον περασμένο Νοέμβριο. Ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο».

Αναφερόμενος στη μεγάλη και κομβική επένδυση που είναι το εργοστάσιο αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που δρομολογεί ο όμιλος, τόνισε ότι «στην ουσία είναι το πρώτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας που δημιουργείται στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια!».

Σημείωσε πως η μηχανολογική μελέτη είναι στα μισά, ενώ προχωρούν οι προαδειοδοτικές διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελικές αποφάσεις για το αν η μεγάλη επένδυση θα γίνει πραγματικότητα, θα ληφθεί έως το τέλος του 2019, ή το αργότερο έως το Μάρτιο του 2020.

Με αυτό το εργοστάσιο - που θα είναι μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ - ο όμιλος Μυτιληναίου θα γίνει ο μεγαλύτερος «παίκτης» στον κλάδο της Αλουμίνας στην Ευρώπη.

Όχι στη μεταφορά της έδρας

Ο κ. Μυτιληναίος σε ερώτημα αν υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας, τόνισε πως «η μεταφορά της έδρας δεν είναι προτεραιότητα. Όσο επανερχόμαστε στην κανονικότητα τόσο απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ξέρουμε το ρόλο μας στην ελληνική οικονομία αλλά και το μέγεθός μας, έχουμε συναίσθηση του ρόλου μας. Στον βαθμό που μας αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα όπως πρέπει δεν υπάρχει λόγος μεταφοράς έδρας», σημείωσε.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τη ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την Επιχείρηση, την έχει αφήσει στην τύχη της. H διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει και χτίζει ένα εργοστάσιο στην Πτολεμαΐδα, συνολικής επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο είναι πιθανώς να μην δουλέψει ποτέ, όταν εμείς φτιάχνουμε μια μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας με 300 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Τόνισε ότι «και από την αντιπολίτευση περιμένουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πως θα εξυγιανθεί η επιχείρηση, κάτι που έως τώρα δε μας έχουν πει». Επίσης σημείωσε πως πολλά μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς που ελήφθησαν, όπως τα ΝΟΜΕ, ήταν λάθος, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν 15 παρόχους αντί τρεις».

Μέσα στις πρώτη 5άδα στις ΑΠΕ εντός ενάμιση έτους

Σ'' ό,τι αφορά την παρουσία του ομίλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως στόχος είναι η εταιρεία να είναι μέσα στους πέντε κορυφαίους «παίκτες» εντός του επόμενου ενάμιση έτους.

Ήδη έχει σε λειτουργία 200 MW, επιπλέον 40 MW είναι σε διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ 60 MW πρόκειται να μπουν στους επόμενους διαγωνισμούς. Έτσι, σύντομα θα έχει συνολική ισχύ στα 300 MW από ΑΠΕ αν ενταχθούν στην αγορά με τον επόμενο διαγωνισμό. Παράλληλα, η εταιρεία έχει άλλα 200 MW σε ανάπτυξη μετά το 2020 και σχεδιάζει και ένα μεγάλο έργο στους Φούρνους Ικαρίας, ισχύος 330 MW.

Η εξαγορά της METKA EGN με στόχο τις παγκόσμιες αγορές

Χθες η Mytilineos ανακοίνωσε την εξαγορά του 49,9% των μετοχών της ΜΕΤΚΑ EGN από την οικογένεια Παπαπέτρου, οπότε μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ελέγχει το 100% της εταιρείας.

Η συναλλαγή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της Mytilineos που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές.

Η πλήρης εξαγορά της METKA EGN, εξασφαλίζει προφανείς συνέργειες: Στην εξαιρετική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η METKA EGN, έρχεται να προστεθεί η χρηματοοικονομική ευελιξία, η δυνατότητα εξασφάλισης των πιο επωφελών συμφωνιών με προμηθευτές και πελάτες και βέβαια το μέγεθος, ειδικά σε ό,τι αφορά την επενδυτική (BOT) δραστηριότητα της Mytilineos.

Ο συνολικός συνδυασμός εμπεδώνει τη θέση της METKA EGN ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, αυτόν της ηλιακής παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Φυσικό αέριο και ΔΕΠΑ

Αναφορικά με τη μονάδα φυσικού αερίου, τόνισε πως στόχος είναι αρχές φθινοπώρου να μπουν μπουλντόζες, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει συμφωνία για προμηθευτεί εξοπλισμού. Γνωστοποίησε μάλιστα πως θα είναι μεγαλύτερο από 650 MW, άρα και η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την αγορά φυσικού αερίου επισήμανε πως η Μυτιληναίος έχει περίπου 30-35% της αγοράς, η ΔΕΠΑ το 50% και όλοι οι υπόλοιποι το 15%. Άρα, σε ένα ενδεχόμενο ενδιαφέρον απόκτησης της ΔΕΠΑ, δύσκολα η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έδινε το πράσινο φως λόγω δεσπόζουσας θέσης.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων η Εταιρική Διακυβέρνηση

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μυτιληναίος στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι απασχολεί πολύ τον ΣΕΒ, ενώ ενημέρωσε για όλες τις διαδικασίες που πλέον εφαρμόζει ο όμιλος σ'' αυτόν τον τομέα.

Τόνισε πως το πρώτο απ'' όλα το οποίο ζητούν οι ξένοι θεσμικοί από τα στελέχη του ομίλου στο εξωτερικό είναι «ποιες διαδικασίες τηρείτε στον τομέα Εταιρικής Διακυβέρνησης». Μόνο όταν ικανοποιηθούν από αυτή την απάντηση ξεκινούν συζητήσεις για να επενδύσουν στον όμιλο, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τον όμιλο που διευθύνει, σημείωσε πως στον τομέα αυτό εφαρμόζει από την 1η Ιανουαρίου 2019 τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο. Έχουμε 100% ανεξαρτησία στις Επιτροπής Ελέγχου, Αμοιβών και συνεχίζουμε σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, επισήμανε πως η Μυτιληναίος έχει – σε ορισμένους τομείς – την υψηλότερη βαθμολογία στην Εταιρική Διακυβέρνηση σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο, παρ'' ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμη.

«Πριν τρία χρόνια λάβαμε στρατηγική απόφαση για το μετασχηματισμό της Μυτιληναίος από μια οικογενειακή επιχείρηση σε έναν όμιλο με διεθνή πρότυπα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε ο Ευαγ. Μυτιληναίος.

Μέρισμα 0,36 ευρώ για το 2018

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση για διανομή μερίσματος ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό μετά την παρακράτηση φόρου 0,32 ευρώ). Στις 26 Ιουνίου είναι η αποκοπή, ενώ στις 2 Ιουλίου ξεκινά η διανομή.