ΓΔ: 925,87 0,04 (0,00 %)

Τζίρος: 12,74 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,87 0,04 (0,00 %)

Τζίρος: 12,74 εκατ. €   RT

Το turnaround story της Premia με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα

Το turnaround story της Premia με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα

Η Premia ΑΕΕΑΠ προγραμματίζει την τρίτη ΑΜΚ, σε διάστημα μικρότερο από 12 μήνες, που θα γίνει με εισφορά ακινήτων και χρημάτων και το ύψος της τοποθετείται σε 50 εκατ. ευρώ. O στόχος για αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων σε 1 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και οι νέες επενδύσεις σε ακίνητα. «Μετά δεν μας σταματάει τίποτα, αγοράζουμε τα ακίνητα που έχουμε σκεφτεί, όπως τα έχουμε σκεφτεί με καλούς μισθωτές λέει ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδη. 

Η ΑΕΕΑΠ προγραμματίζει την τρίτη ΑΜΚ, σε διάστημα μικρότερο από 12 μήνες, που θα γίνει με εισφορά ακινήτων και χρημάτων και το ύψος της-αν και δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί - τοποθετείται σε 50 εκατ. ευρώ. O στόχος για αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων σε 1 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και οι νέες επενδύσεις σε ακίνητα.

«Μετά δεν μας σταματάει τίποτα, αγοράζουμε τα ακίνητα που έχουμε σκεφτεί, όπως τα έχουμε σκεφτεί με καλούς μισθωτές». Τάδε έφη, στη χθεσινή γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Premia, ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης, περιγράφοντας τις επόμενες κινήσεις της επενδυτικής εταιρίας ακινήτων, μετά τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η ΑΕΕΑΠ προγραμματίζει την τρίτη ΑΜΚ, σε διάστημα μικρότερο από 12 μήνες, που θα γίνει με εισφορά ακινήτων και χρημάτων και το ύψος της-αν και δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί - τοποθετείται σε 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρία, αρχές της χρονιάς, άλλαξε την επωνυμία της από Pasal σε Premia, σηματοδοτώντας όχι μόνο το rebranding, αλλά και ένα επιθετικό πρόγραμμα επενδύσεων σε μία αγορά ακινήτων που αλλάζει κι εμφανίζει ισχυρές προοπτικές.

Η Premia πρόκειται για turnaround story, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Pasal Development χρειάστηκε τρία χρόνια για να καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της! Και κατάφερε να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι η ΑΕΕΑΠ θα έχει αντίστοιχη πορεία με αυτή των περισσότερων εταιριών που έχουν κυρώσει συμφωνία εξυγίανσης. Θα εξακολουθούσε δηλαδή, να καρκινοβατεί. Ωστόσο, η συμφωνία με τη Sterner Stenhus, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη που συνοδεύτηκε με αρχική κεφαλαιακή «ένεση», ύψους 23 εκατ. ευρώ, έδωσε ισχυρή ώθηση στην εταιρία που είχε ιδρύσει μια παλιά «καραβάνα» της αγοράς ακινήτων ο Σωτήρης Θεοδωρίδης.

Πώς όμως, κατέληξε ο Ηλίας Γεωργιάδης στην Premia; O ίδιος αναζητούσε, μέσω της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών EY, μία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ελληνική εταιρεία για να επενδύσει. Έτσι, αφότου «ξεσκόνισε» τα θεμελιώδη μεγέθη της και εξέτασε τις προοπτικές της, σε σχέση με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Το χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ

Η Premia έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 114 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι οι επενδύσεις σε real estate να αυξηθούν στα 200 εκατ. ευρώ μέχρι τη φετινή χρονιά και σε 300 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετία, δηλαδή μέχρι και το 2023. Χθες όμως, οι επικεφαλής της Premia δεν απέκλεισαν το γεγονός οι επενδύσεις να είναι εμπροσθοβαρείς και ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Η επόμενη μεγάλη «πίστα» για την εταιρία περιλαμβάνει τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός που σχετίζεται με όσα είπε, χθες, ο κ. Γεωργιάδης ότι «μετά (σημ.: ύστερα από την ΑΜΚ) δεν μας σταματάει τίποτα».

Μήπως όμως, πρόκειται για φιλόδοξους στόχους, δύσκολα επιτεύξιμους; Προσπαθώντας να αποδείξει το αντίθετο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, χθες, ότι έχει, πρόσφατα, κερδίσει το στοίχημα της αύξησης μεγεθών, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με άλλη σουηδική εταιρία δικών του συμφερόντων. Η τελευταία εισήχθη τον Νοέμβριο στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης μέσω ΑΜΚ 120 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει φτάσει να έχει αξία 620 εκατ. ευρώ.

Αποθηκευτικοί χώροι

Η Premia δίνει έμφαση σε επενδύσεις στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων, διαθέτοντας ακίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας επιφάνειας 103 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, μέγεθος που επιδιώκει να διπλασιάσει σε 200 χιλ. τ.μ. μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Αποτελεί σήμερα, την εταιρία ακινήτων με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χώρων logistics, το οποίο δέχθηκε ισχυρή ώθηση λόγω και της απόκτησης του 19,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Premia από την NOE στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η NOE Μεταλλικές Κατασκευές, ιδρύθηκε το 1979 με αντικείμενο το σχεδιασμό, κατασκευή και ανέγερση κάθε είδους μεταλλικής κατασκευής. Η εταιρεία, με πρόεδρο τον Ηλία Τσίκλο, εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα στην Μέση Ανατολή, έχει συμμετάσχει σε συμπράξεις με ξένες εταιρείες και έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην παραγωγή περισσότερων από 10 χιλ. τόνων τελικών προϊόντων χάλυβα. Διαθέτει μισθωμένους αποθηκευτικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 160 χιλ. τ.μ., ενώ το εργοστάσιό της καλύπτει επιφάνεια 33 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο.

Εκτός από ακίνητα logistics, η εταιρεία αναζητά ιδιοκτησίες με φερέγγυους αγοραστές, προχωρώντας, πρόσφατα, στην απόκτηση ενός καταστήματος σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» αντί ποσού 2,5 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της Premia ανήκουν και οι 10 σχολικές μονάδες στην Αττική, που είχε κατασκευάσει μέσω ΣΔΙΤ η Άβαξ.