Τίτλοι τέλους για την τελευταία νησίδα αποδόσεων στα ομόλογα

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
-A +A
Τίτλοι τέλους για την τελευταία νησίδα αποδόσεων στα ομόλογα

«Η Federal Reserve πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά μας στο ΜΗΔΕΝ ή και παρακάτω και πρέπει από εκεί και πέρα να αρχίσουμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να επιμηκυνθεί η διάρκεια των ομολόγων. Έχουμε εκπληκτικό νόμισμα, ισχύ και ισολογισμό. Οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν το χαμηλότερο επιτόκιο. Καθόλου Πληθωρισμός! Είναι μόνον η αφέλεια του Jay Powell και της Federal Reserve που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που άλλες χώρες ήδη πράττουν! Μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία χάνεται εξαιτίας "Χοντροκέφαλων».

Με το παραπάνω tweet ο Ντόναλτ Τραμπ γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που εκφράζεται υπέρ των αρνητικών επιτοκίων.

Το συγκεκριμένο tweet βέβαια αποκτά καινούργια σημειολογία αν σκεφτεί κανείς ότι γράφτηκε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι πωλήσεις ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας σημείωσαν ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι επενδυτές απορρόφησαν συνολικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αξίας 74 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου. Αναλυτές και τραπεζίτες περιμένουν μάλιστα να συνεχιστεί η φρενίτιδα πωλήσεων, σημειώνοντας ότι ο Σεπτέμβριος τείνει να είναι ο πιο «φορτωμένος» μήνας για την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Ο λόγος της φρενίτιδας από την πλευρά της ζήτησης έγκειται στο γεγονός ότι οι υψηλές αποδόσεις του χρέους στις ΗΠΑ αποτελούν μια από τις λίγες νησίδες απόδοσης σε έναν κόσμο που το χρέος με αρνητικά επιτόκια αγγίζει τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Τραμπ πιέζει με κάθε μέσο τη FED να καταστήσει τα αμερικανικά επιτόκια της τάξης του 2% -2,5% σύντομα «παρελθόν», η προσέλευση των επενδυτών έχει λογική, μιας και το συγκεκριμένο παράθυρο ευκαιρίας για ομολογιακές αποδόσεις σύντομα θα κλείσει.

Από την πλευρά των εκδοτών όμως και ενόψει πιέσεων για μείωση επιτοκίων έχει λογική;

Η απάντηση είναι θετική –ως ένα σημείο- αν λάβουμε υπόψιν την ανάλυση της Bank of America, σύμφωνα με την οποία πολλές από τις νέες πωλήσεις ομολόγων χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθεί άλλο χρέος, ενώ επιμηκύνθηκαν οι ωριμάνσεις, χωρίς να προστεθεί επιπλέον μόχλευση σε πολλές επιχειρήσεις.

Κάθε αναχρηματοδότηση με μικρότερο επιτόκιο είναι κέρδος ούτως ή άλλως για την επιχείρηση, ενώ μπορεί να θυσιάζει μια μελλοντική έκδοση με μικρότερο επιτόκιο έναντι να επενδύσει σήμερα σε κάτι που θα της φέρει μεγαλύτερη απόδοση.

Ερώτηση κρίσεως: Η παραπάνω συνθήκη ισχύει για όλες τις εταιρείες που σπεύδουν αυτόν τον καιρό να εκδώσουν χρέος;

* * *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

 

 

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα