Τιτάν: Αντοχή από τσιμέντο, μέλλον με υποσχέσεις

Τιτάν: Αντοχή από τσιμέντο, μέλλον με υποσχέσεις

Η Τιτάν διεκπεραίωσε μια άκρως απαιτητική χρονιά η οποία για μια εταιρεία που η δραστηριότητα της πατάει σε τέσσερις ηπείρους αποτελεί σημείο αναφοράς ως προς τις αντοχές και τις δυνατότητες της. Δεν είναι μόνο η επίδραση της πανδημίας αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις γεωγραφικές ζώνες στις οποίες είναι παρούσα η εταιρεία.

Στη χρονιά που τελείωσε οι ΗΠΑ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία τους σε τζίρο (58,4%) και λειτουργικά κέρδη (61,5%), ωστόσο τα Βαλκάνια είναι αυτά που αύξησαν στροφές ανεβάζοντας την συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη από το 28,9% στο 33,6%. Η Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση παρά τη σχετική σταθερότητα στο τζίρο ενώ στον αντίποδα βρέθηκε Αίγυπτος και Τουρκία λόγω των συνεχιζόμενων δυσκολιών στις εσωτερικές αγορές λόγω ανταγωνισμού και υποτίμησης του νομίσματος.

Ωστόσο, εκεί που σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ήταν στην απομόχλευση του ισολογισμού. Η Τιτάν μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 18% ή 151 εκατ. ευρώ μια επίδοση που αντιστοιχεί στο 51% της λειτουργικής κερδοφορίας της χρήσης. Η μείωση ήρθε κυρίως από τις χαμηλότερες ανάγκες σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις (-84 εκατ. ευρώ) και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα (-77 εκατ. ευρώ).

Ο ισολογισμός του ομίλου ανταποκρίνεται πλέον στις πραγματικές αξίες έχοντας απαλλαγεί από το βάρος των απομειώσεων της Αιγύπτου. Για να συμβεί αυτό ο όμιλος πήρε απομειώσεις συμμετοχών 46,6 εκατ. ευρώ (αυξημένες αποσβέσεις) και διέγραψε φορολογικές απαιτήσεις 17,3 εκατ. ευρώ οι οποίες αποτυπώθηκαν στο φορολογικό έξοδο. Στην ίδια λογική η μείωση στην καθαρή θέση από τις απομειώσεις έφθασε τα 144 εκατ. ευρώ.

Η ακύρωση των ιδίων μετοχών είναι μια παράμετρος θετική για τη μετοχή, όχι μόνο επειδή αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή αλλά επειδή βγάζει και ένα μελλοντικό στρες που συνεπάγεται ένα placement μετοχών. Ο μέτοχος παρά το οριακό αποτέλεσμα στην τελική γραμμή δεν φεύγει με άδεια χέρια. Τα 40 λεπτά επιστροφής κεφαλαίου - διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με πέρυσι - είναι μια ικανοποιητική απόδοση (2,8%) που συντηρεί το κόστος παραμονής στη μετοχή. Η αποκοπή στις 28 Απριλίου ενώ η πληρωμή θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

Προτεραιότητα πλέον του ομίλου φαίνεται να είναι η υιοθέτηση προτύπων ESG. Παγκοσμίως οι τσιμεντοβιομηχανίες παράγουν το 6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στόχος φαίνεται να είναι ο περιορισμός. Το 2020, οι εκπομπές CO₂  ήταν 674kgCO₂/τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος, σημειώνοντας μείωση κατά 13,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Νέες γραμμές επεξεργασίας εναλλακτικών καυσίμων εγκαινιάστηκαν στη Φλόριντα και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Όμιλος επέκτεινε τα προϊόντα του για να περιλαμβάνει τσιμέντο και σκυρόδεμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Κοιτάζοντας μπροστά στην επόμενη χρήση οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο καθώς η ζήτηση για οικιστικά έργα και έργα υποδομών παραμένει ζωηρή οδηγώντας ήδη τις τιμές τσιμέντου 8% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, τα Βαλκάνια διατηρούν τη δυναμική του 2020 ενώ στην Ελλάδα η έναρξη σημαντικών ιδιωτικών έργων (Καστέλι, Ελληνικό κλπ) μαζί με τα έργα που περιέχονται στο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας από την Ε.Ε. θα αυξήσουν τη ζήτηση σε τσιμέντο.

Μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου μόνο η αγορά της Αμερικής είχε αξιόλογες επιδόσεις ο όμιλος αρχίζει να έχει ισχυρότερες συνεισφορές εσόδων και κερδών από Ελλάδα και Βαλκάνια. Η σχέση επιχειρηματικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη βρίσκεται στις 6 φορές με ιστορικό μέσο όρο τις 8. Ακόμα και η Αίγυπτος να μην πάει καλά φέτος το δυνητικό περιθώριο των δύο αυτών γεωγραφικών ζωνών φτάνει και περισσεύει για να δει η μετοχή τα 18 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.