Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναμένουν οι θεσμοί

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναμένουν οι θεσμοί

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι αναμένουν οι θεσμοί προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στο τετραετές σχέδιο της ΝΔ που κοστίζει περί τα 6 δισ. ευρώ. Προς το παρόν η κυβέρνηση θα έχει ανοχή ολίγων εβδομάδων μέχρι να βάλουν «κάτω» τα νούμερα τόσο οι θεσμοί όσο και το νέο οικονομικό επιτελείο. Πληροφορίες από το στρατόπεδο της οδού Νίκης πάντως αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι στην παρούσα φάση εστιάζει κυρίως στις αναπτυξιακές διατάξεις που θα έχει το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προσεχώς και θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων βελτιωμένες διατάξεις για την Golden Visa και το leasing αυτοκινήτων. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που θα έχει το πολυνομοσχέδιο το οποίο ωστόσο δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στους θεσμούς. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τους ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον τομέα της φορολογίας ωστόσο, οι θεσμοί θα απαντήσουν όταν θα λάβουν το τελικό κοστολογημένο κείμενο, κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα καθώς το νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε προστριβή με τους δανειστές της χώρας και δεν πρόκειται να κοντραριστεί νομοθετώντας χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί διεξοδικά, κάτι που το τελευταίο διάστημα απέφευγε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης αναγκάσθηκε στο τελευταίο Eurogroup να μεταβεί και να υπερασπιστεί τα μέτρα που είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος αφού βεβαίως αυτά είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ένα από τα περίεργα πάντως που αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές σε ότι αφορά στις αλλαγές στη φορολογία. Όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι θεσμοί θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα της βήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι αναπτυξιακά.

Σημειώνεται ότι με μήνυμα στα social media ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, καλώντας τον μάλιστα να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης στο επόμενο Εurogroup στο Ελσίνκι.