Τις 59 χρηματοδοτήσεις έφτασε η CNL Capital

Τις 59 χρηματοδοτήσεις έφτασε η CNL Capital

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιδρύθηκε μόλις το 2014 και ξεκίνησε τις χρηματοδοτήσεις το 2015 και μέσα σ'' αυτή την 5ετία έχει φτάσει τις 59 χρηματοδοτήσεις! Ο λόγος για τη CNL Capital, την εταιρεία που ανήκει στον εντελώς καινούριο κλάδο στην Ελλάδα των εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων, δεδομένου ότι είναι η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στη χώρα.

Η CNL Capital είναι η τελευταία εταιρεία που έχει εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ είναι εποπτευόμενη από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Μέσα στο 2019 η εταιρεία έχει συνάψει δέκα καινούρια ομολογιακά, με εφτά εταιρείες να είναι... καινούριες στη συνεργασία με την εταιρεία, ενώ τρεις έχουν συνάψει ξανά δάνεια με την επιχείρηση.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πλέον έχει εξαντληθεί το κεφαλαιακό μας απόθεμα για τις φετινές δανειοδοτήσεις, οπότε η επιχείρηση θα προχωρήσει σε δικό της ομολογιακό δάνειο, για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεών της.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Λέκκας στο Liberal, «μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2019 έχουμε καθαρά κέρδη 202.500 ευρώ, ενώ έχουμε ήδη κάνει το 60% του συνολικού τζίρου του 2018. Από τις 59 χρηματοδοτήσεις της εταιρείας, οι 30 έχουν λήξει ενώ οι 29 παραμένουν ενεργές».

Για τη χρήση του 2018 θα δοθεί μέρισμα 13 cents ανά μετοχή, ενώ όπως τονίζει ο κ. Λέκκας «αυτό θα είναι καθαρό, χωρίς παρακράτηση φόρου, λόγω ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε πως τον προσεχή Οκτώβριο θα δοθεί προμέρισμα για τη χρήση του 2019.

Η εταιρεία έχει καλό momentum χρηματοδοτήσεων, ενώ παράλληλα ωριμάζουν και κάποιες από τις προηγούμενες επενδύσεις, με τα κεφάλαια που «επιστρέφονται» να διατίθεται εκ νέου για νέες χρηματοδοτήσεις.

Θυμίζουμε πως το 2018 υλοποιήθηκαν 29 νέες επενδύσεις σε ομολογιακά δάνεια συνολικής αξίας 11.597.500 ευρώ, όταν κατά την πρώτη τριετία λειτουργίας της εταιρείας (2015-2017) πραγματοποιήθηκαν συνολικά επενδύσεις σε 20 ομολογιακά δάνεια, συνολικής αξίας 4.900.000 εκατ. ευρώ.

Το 2017 είχαν πραγματοποιηθεί 13 χρηματοδοτήσεις, πέντε το 2016 και δύο το 2015. Συνολικά δηλαδή τέλη του 2018 είχε φτάσει τις 49 χρηματοδοτήσεις, ενώ με τις δέκα του φετινού έτους έχει φτάσει τις 59.

Σε αυτή τη σημαντικότατη άνοδο, τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία επενδύσεων, συνέβαλαν τα νέα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν κατά την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που συνδυάστηκε με την εισαγωγή των μετοχών της CNL CAPITAL στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 31 Ιουλίου 2018.

Το σημαντικό είναι πως, όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας η έως τώρα συνεργασία με τις επιχειρήσεις είναι εξαιρετική, καμιά περίπτωση δεν έχει «σκάσει», δηλαδή αποτύχει ή καθυστερήσει στην αποπληρωμή, ενώ τρεις στις τέσσερις εταιρείες «επιστρέφουν» για νέα χρηματοδότηση στη CNL Capital. Άλλωστε, οι 50 έως τώρα χρηματοδοτήσεις, έχουν γίνει με 26 διαφορετικές εταιρείες, αφού με πολλές εταιρείες έχουν γίνει δύο και τρεις χρηματοδοτήσεις.

Αναφορικά με τους κλάδους τους οποίους επενδύει η εταιρεία, αυτοί καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως το χώρο των τροφίμων, των ευρύτερων κατασκευών και υποδομών, του τουρισμού, των καταναλωτικών ειδών, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια αρχική ομάδα 25 επενδυτών, ενώ πλέον μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α. έχει πάνω από 350 μετόχους και 8 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια. Σχεδόν το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου ελέγχεται από θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της είναι ο Μιχάλης Στασινόπουλος και το ORASIS FUND SPC με λίγο πάνω από 12% ο καθένας.