Την τετραήμερη εργασία θα δοκιμάσει η Unilever στην Νέα Ζηλανδία

Την τετραήμερη εργασία θα δοκιμάσει η Unilever στην Νέα Ζηλανδία
Ap Images

Η Unilever, ο κολοσσός τροφίμων και καλλυντικών, θα γίνει η τελευταία μεγάλη εταιρεία η οποία θα δοκιμάσει το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας προκειμένου να εξετάσει αν επηρεάζεται η αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Την Τρίτη, η εταιρεία παραγωγής του τσαγιού Lipton, του σαπουνιού Dove και του παγωτού Ben & Jerry ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει το μοντέλο αυτό και για τους 81 υπαλλήλους της στη Νέα Ζηλανδία, αφήνοντάς τους να αποφασίσουν ποιες τέσσερις ημέρες θα προτιμούσαν να εργάζονται κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η εταιρεία θα αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα να πληρώνει τους υπαλλήλους της για εργασία πέντε ημερών ενώ αυτοί θα εργάζονται μόνο τις τέσσερις.

Μετά από 12 μήνες, θα εξετάσει τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το πείραμα για το πώς εργάζονται οι υπόλοιποι 155.000 υπάλληλοί της.

Σύμφωνα με τους Financial Times το πείραμα της Unilever αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες για να δοκιμαστεί στην πράξει ένα μοντέλο που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του κάνει τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους, υγιείς και παραγωγικούς.

Υπενθυμίζεται οτι και η Microsoft πειραματίστηκε με την εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο ένιωθαν πιο χαρούμενοι, αλλά αύξησαν και την παραγωγικότητα τους κατά 40%.

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα εργαζόμενοι (το 94%) δήλωσαν ότι προτιμούν τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας και αυτό σε μια χώρα που φημίζεται για μια κουλτούρα σκληρής εργασίας και για τα…ατελείωτα ωράρια της.