Σήμερα εισάγεται το ομόλογο της Aegean στο Χ.Α.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, 19:41
-A +A
Σήμερα εισάγεται το ομόλογο της Aegean στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σήμερα Τετάρτη κάνει πρεμιέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο το ομόλογο της Aegean Airlines με κωδικό «ΑΡΑΙΓΟ1» και με λατινική γραμματοσειρά «AEGNB1». Πρόκειται για το πρώτο ομόλογο μετά από πάρα πολλούς μήνες που εισάγεται στο Χ.Α.

Την Τρίτη οι μερίδες πιστώθηκαν στο Λογαριασμό Αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά τη συμμετοχή του στη Δημόσια Προσφορά, ενώ αύριο Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 200.000 ομολογιών στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Κύριας Αγοράς του Χ.Α.

Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών της Aegean είναι 1.000 ευρώ ανά ομολογία, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της και ίση με την τιμή διάθεσης που καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους της Δημόσιας Προσφοράς βάσει της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών.

Θυμίζουμε πως το 7ετές ομόλογο της εταιρείας πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη για περίπου 2,6 φορές, καθώς οι προσφορές έφτασαν στα 527,7 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,6%.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ήταν ισχυρή, καθώς έκαναν περισσότερες προσφορές από τους θεσμικούς, ενώ το «παρών» έδωσαν και δύο υπερεθνικοί οργανισμοί. Πρόκειται για την ΕΒRD και τη Black Sea Trade and Development Bank που μπήκαν με 22,5 και 20 εκατ. αντίστοιχα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο management της εταιρείας.

Πως κατανεμήθηκαν οι ομολογίες

Αναλυτικά στοιχεία για την κατανομή των ομολογιών της Aegean έδωσαν σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την Έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου.

Ειδικότερα, οι Ομολογίες που κατανεμήθηκαν βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε επί της απόδοσης 3,60% είναι οι εξής:

α) 120.000 Ομολογίες (60% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, επί συνολικού αριθμού 311.475 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 38,53% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών) και

β) 80.000 Ομολογίες (40% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές επί συνολικού αριθμού 196.583 Ομολογιών για τις οποίες εκδηλώθηκε ζήτηση (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 40,70% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών).

Επίσης, από τις 80.000 Ομολογίες που κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές, οι Ανάδοχοι έλαβαν για δικό τους λογαριασμό 12.500 Ομολογίες ως ακολούθως:

w

Πως θα κατανεμηθούν τα αντληθέντα κεφάλαια

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία την Τρίτη το απόγευμα γνωστοποίησε λεπτομέρειες για το πως κατανεμήθηκαν τα κεφάλαια από το ομόλογο.

Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς έφτασαν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε 3,9 εκατ. ευρώ και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια. Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρία ως ακολούθως:

(α) Ποσοστό 75% ήτοι ποσό έως 147,1 εκατ. περίπου, στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus που υπεγράφη την 22.06.2018, θα διατεθεί, από το πρώτο τρίμηνο του 2019 μέχρι και τελευταίο τρίμηνο του 2023, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών, που θα καταβληθούν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος απόκτησης 30 συνολικά αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων και των κινητήρων) νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo, δύο τύπων A320neo και Α321neo, με δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον αεροσκάφη.

Οι παραδόσεις των αεροσκαφών αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2020 και να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2024, με προβλεπόμενες παραδόσεις δύο αεροσκαφών για το έτος 2020, οκτώ αεροσκαφών για το έτος 2022, δέκα αεροσκαφών για το έτος 2023 και δέκα αεροσκαφών για το έτος 2024.

(β) Ποσοστό 14% ήτοι ποσό έως 27,5 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθεί, εντός της διετίας 2019-2020, για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται από 18 έως 24 μήνες, αρχής γενομένης από την 01.01.2019 και ειδικότερα αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης της εικοσαετούς επέκτασης της παραχώρησης του ΔΑΑ.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, η σύμβαση της οποίας υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2018, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, οπότε και θα οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός του έργου.

(γ) Ποσοστό 11% ήτοι ποσό έως 21,6 εκατ. ευρώ περίπου θα χρησιμοποιηθεί, εντός του 2019, για την κάλυψη αναγκών του Εταιρίας σε κεφάλαιο κίνησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της Εταιρίας.

Η Aegean θα προβαίνει σε δημοσιοποίηση των προνομιακών πληροφοριών που σχετίζονται με τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων από το ΚΟΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των κατ΄ εξουσιοδότηση Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως εκάστοτε ισχύουν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 12/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα