Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σκληρό πολυνομοσχέδιο με 90 προαπαιτούμενα

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σκληρό πολυνομοσχέδιο με 90 προαπαιτούμενα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο, πριν ξεκινήσει το καινούργιο με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2022, επιδίδεται η κυβέρνηση.

Σε ένα ογκώδες πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλα τα προβληματικά ζητήματα ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποπληρώσει στους ιδιώτες-προμηθευτές της, περίπου ένα δισ. ευρώ προκειμένου να πάρει την εναπομένουσα δόση από την τρίτη αξιολόγηση ύψους επίσης 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018. Αυτό επί της ουσίας θα οδηγήσει εν μέσω τουριστικής περιόδου στην αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, πυρετώδης είναι οι διαδικασίας για την ευθυγράμμιση αντικειμενικών με εμπορικές τιμές ακινήτων και η προσαρμογή στη συνέχεια των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ώστε να εξασφαλιστεί το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ακόμα πάντως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν προχωρήσει σε δοκιμαστική εκκαθάριση με το σύνολο των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια.

Αυτό θα γίνει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, με την ολοκλήρωση αφενός του ελέγχου των νέων τιμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, αφετέρου αφού δοθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία για το τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές εκκαθαρίσεις. Μία για το 2018, με τις χαμηλότερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα δίνει 3,2 δισ. ευρώ και άλλη μία με τις αντικειμενικές αξίες του 2019, για να διαπιστωθεί επίσης το ποσό που θα προκύψει.

Στην περίπτωση που το 2019 η βεβαίωση, για παράδειγμα, φθάσει τα 3,6 δισ. ευρώ, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι να αυξηθεί το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω είναι προθέσεις και σενάρια, καθώς ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί οι πιστωτές της χώρας επί του θέματος.

Όλα –σχεδόν 90 μεταρρυθμίσεις– πρέπει να έχουν ψηφιστεί ή αλλιώς υλοποιηθεί ώς τις 15 Ιουνίου, με την ελπίδα ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα επιτευχθεί η συνολική συμφωνία για αξιολόγηση-δόση, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία. Άλλωστε, ήδη προεξοφλείται ότι όλα αυτά θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, αφού η ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, που –με τη σειρά της– θα παρακολουθείται μέσω της «ενισχυμένης» εποπτείας.

Φωτογραφία intime news