Την ανάγκη επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης τόνισε η Ch. Lagarde

Την ανάγκη επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης τόνισε η Ch. Lagarde

Κάλεσμα σε υλοποίηση των δεσμεύσεων της Συνόδου των G20 απηύθυνε η επικεφαλή του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Στο πλαίσιο της Συνόδου αναγνώρισε ότι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο συντελούνται «σημαντικές οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές», η ανάπτυξη «έχει παραμείνει χαμηλή για μεγάλο διάστημα».

Όπως σημείωσε στην τοποθέτησή της, οι ηγέτες του G20 εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με ένα σύνολο δράσεων χάραξης πολιτικής.

«Μια βασική προτεραιότητα είναι η συντονισμένη προσπάθεια για αύξηση της ανάπτυξης», ανέφερε σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι μοχλοί – νομισματικοί, δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί- για την επίτευξη του στόχου. Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι οι G20 συμφώνησαν στον εντοπισμό και στην ιεράρχηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, που θα επιφέρουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της κάθε χώρας. Συμπλήρωσε δε, την ανάγκη του «ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου» ως βασικό στοιχείο της ανάπτυξης.

Ως δεύτερη προτεραιότητα ανέφερε τη δέσμευση της εξάλειψης της «υπερβολικής» ανισότητας, με την αύξηση των οικονομικών προοπτικών, «ιδιαίτερα για τους χαμηλοεισοδηματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την ταχεία τεχνολογική αλλαγή». Ως παράδειγμα ανέφερε τη μέριμνα για κατάρτιση των εργαζομένων και τις επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας. Η Lagarde έκανε επίσης λόγο για ανάπτυξη «ισορροπημένη, πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

Σημείωσε τις πρωτοβουλίες που ενέκριναν οι συμμετέχοντες στο G20 για «τη στήριξη της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος». Συμπλήρωσε ότι θα ενισχυθεί το δίκτυ ασφαλείας (της παγκόσμιας οικονομίας), με την επαρκή χρηματοδότηση του ΔΝΤ και τον «εξοπλισμό» με πιο αποτελεσματική εργαλειοθήκη. Αυτό συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και των περιφερειακών μηχανισμών χρηματοδότησης, σημείωσε.