Τιμές - φωτιά στο σαρακοστιανό τραπέζι: Αυξήσεις έως και 50% στα οπωρολαχανικά

Τιμές - φωτιά στο σαρακοστιανό τραπέζι: Αυξήσεις έως και 50% στα οπωρολαχανικά

Στα ύψη θα είναι φέτος το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού, καθώς το μέσο κόστος του καλαθιού ανέρχεται στα 60 ευρώ, επιβαρύνοντας περισσότερο τα νοικοκυριά τα οποία ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή.

Αυτό πρόεκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στο πλαίσιο έναρξης της περιόδου της Σαρακοστής, αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.

Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι οι τιμές της λαγάνας αφορούν εκτιμήσεις και όχι πραγματικές τιμές.

Πίνακας

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε σχέση με το προηγούμενο έτος εκτιμούμε ότι θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά. Στον παρακάτω πίνακα 3 παρουσιάζονται τα είδη κατά κατηγορία και οι αυξομειώσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Διευκρινίζουμε ότι κατά την περσινή περίοδο δεν παρακολουθούσαμε την εξέλιξη των τιμών όλων των ειδών του καλαθιού (κρασιά, αναψυκτικά κλπ)».