7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Επιχειρηματίες εστίασης στο Liberal: Τι ζητούν για να δούμε Covid-Free εστιατόρια και μπαρ

Τι ζητούν για να δούμε Covid-Free εστιατόρια και μπαρ

Με την πανδημία του κορονοϊού να επιστρέφει με μεταλλάξεις και την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο lockdown με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα αναμένεται να διαμορφωθούν οι συνθήκες για covid free εστιατόρια και μπαρ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γίνεται, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον «πισωγυρίσματα».

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση πληροφορίες αναφέρουν πως η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης (εστιατόρια και μπαρ) θα γίνεται με αποδεικτικό πλήρους εμβολιασμού, το οποίο θα αποτελεί το ψηφιακό πιστοποιητικό με τον κωδικό QR.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα θελήσουν να επιβάλλουν περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Το σενάριο που εξετάζεται είναι οι ίδιες επιχειρήσεις εστίασης να σκανάρουν με μια ειδική εφαρμογή που θα κατεβάζουν από το gov.gr στο κινητό τους τον κωδικό QR του πιστοποιητικού εμβολιασμού των πελατών και εφόσον ο πελάτης έχει εμβολιαστεί πλήρως να ανάβουν το «πράσινο φως» για την είσοδό του στο κατάστημα χωρίς περιορισμούς.

Οι παραπάνω πληροφορίες γίνονται δεκτές με θετικό τρόπο από ορισμένους επιχειρηματίες, με άλλους να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί ένα τέτοιο μέτρο να εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ζητά ο κλάδος της εστίασης είναι να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να γίνει ένα κατάστημα covid free.

Όπως δηλώνει ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, πρόεδρος του σωματείου Bareca και ιδιοκτήτης εστιατορίων και μπαρ, υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό του για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει έλεγχος για τους εμβολιασμένους, καθώς ο κάθε ένας πελάτης θα μπορεί δυνητικά να δίνει άλλο barcode. Eπίσης σημειώνει πως δεν θα ήταν σωστό να μετατραπούν οι επιχειρηματίες εστίασης σε αστυνομικούς, ωστόσο αν αναγκαστούν θα κάνουν ελέγχους.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι πως θα γίνονται οι έλεγχοι στα καταστήματα και ποιον θα βαραίνει το ενδεχόμενο πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δηλώνει πλήρως εμβολιασμένος, ενώ δεν είναι.

Καίριας επίσης σημασίας είναι και οι διευκολύνσεις που θα έχουν covid free εστιατόρια και μπαρ, καθώς η αύξηση των πελατών στα τραπεζοκαθίσματα, όπως επίσης και η χρήση των εσωτερικών χώρων αποτελούν θετικά κίνητρα.

Αντίθετα ο Αντώνης Σταύρου, ιδιοκτήτης του Kastelorizo Group, υπογραμμίζει πως πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο. Ειδικότερα προβληματίζεται για το κατά πόσο όταν είναι στη διακριτική ευχέρεια του επιχειρηματία εστίασης να έχει covid free κατάστημα, θα διακινδυνέψει να χάσει πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, δεδομένης της μειωμένης κίνησης στα καταστήματα συγκριτικά πάντα με την προ πανδημίας περίοδο. Κατά τον ίδιο, το μέτρο δεν είναι βιώσιμο, παρά μόνο αν υποχρεωθούν οι δήμοι με ένα σώμα αστυνομικών να κάνουν ελέγχους στα καταστήματα που εδράζονται στα όρια του εκάστοτε δήμου.