Οι «φασαριόζοι» κύριοι του Amber Capital

Οι «φασαριόζοι» κύριοι του Amber Capital

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Την τιμητική της έχει τις ημέρες αυτές στην αγορά η κίνηση του Amber Capital να πουλήσει το ποσοστό (κάτι περισσότερο από 5%) το οποίο κατείχε στην Ελλάκτωρ. Κι ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ως προς το ποιος μπορεί να είναι ο αγοραστής, τα «αφεντικά» του ξένου κεφαλαίου που αποδεικνύεται αρκετά «φασαριόζικο» στην ελληνική αγορά αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τις κινήσεις τους, ενώ όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να «παίζουν» Ελλάδα και ελληνικές μετοχές.

Ο επικεφαλής του Amber, αρμενικής καταγωγής Τζοζεφ Ουγκούρλιαν, δεν έχει κρύψει τον «ενθουσιασμό» του για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά. Και ίσως όχι με τον πιο κομψό τρόπο: «Όσο πιο πολλά δεινά έχει περάσει μια χώρα, τόσο πιο ενθουσιασμένος είμαι» είχε δηλώσει παλαιότερα. «Μ' αρέσει η Eλλάδα. Είναι η μόνη φθηνή αγορά», έλεγε πριν αρκετούς μήνες, όταν ξεκινούσε τις τοποθετήσεις του στην ελληνική αγορά.

Βέβαια επιλογή του ήταν μια από τις πλέον «εκλεκτές» μετοχές, αυτή της Ελλάκτωρ. Το Amber «μπήκε» στην εταιρεία, αποκτώντας 5,25% και λίγο αργότερα βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στην αλλαγή φρουράς στον όμιλο, συμβάλλοντας με αρκετά καθοριστικό τρόπο στην ανάληψη του ελέγχου του ομίλου από τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Και φυσικά αποκομίζοντας οφέλη.

Την περίοδο των ιδιοκτησιακών αλλαγών, το Amber συζήτησε τόσο με την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα, όσο και με αυτήν των αδελφών Καλλιτσάντση και τελικά πούλησε στους τελευταίους, βοηθώντας την προσπάθεια τους να σχηματίσουν το κρίσιμο ποσοστό που τους έδωσε τον έλεγχο της εταιρείας το καλοκαίρι του 2018. Και βέβαια όχι με το αζημιωτο. Πούλησε το «πακέτο» του στα 2,15 ευρώ ανά μετοχή, έχοντας αγοράσει το ποσοστό αυτό με μέση τιμή 1,4 ευρώ ανά μετοχή. Και κάπως έτσι έβαλε κέρδος της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.

Λίγο καιρό αργότερα, και μετά τις αλλαγές, αγόρασε σε δύο δόσεις μετοχικά πακέτα της οικογένειας Κούτρα, και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 1,25 και 1,30 ευρώ ανά μετοχή. Βρέθηκε έτσι να κατέχει σχεδόν 5% της Ελλάκτωρ, ποσοστό το οποίο ενίσχυσε φτάνοντας πρόσφατα το 5,57%. Έτσι, την περασμένη άνοιξη, στην αγορά οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι στόχος του Amber είναι να φτάσει το 8% ή και περισσότερο.
Στις εκτιμήσεις αυτές είχαν συμβάλει και οι δηλώσεις του γενικού του διευθυντή και εν πολλοίς το Νο 2 του fund, Τζουζέπε ντι Μίνο, στον οποίο ο Ουργκούλιαν έχει αναθέσει τις ελληνικές «επιχειρήσεις».

Ο ντι Μινο μιλώντας για τους λόγους της «επιστροφής» του Amber στον Ελλάκτορα δήλωσε πως το fund στηρίζει απόλυτα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, όπως και τις ενέργειες που γίνονται για εξυγίανση του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και την πώληση μη βασικών δραστηριοτήτων και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης χαρακτήριζε θετικό βήμα για την Ελλάκτωρ την πλήρη απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Πολλοί αιφνιδιάστηκαν, λοιπόν, από τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι το Amber, πούλησε εκ νέου τη συμμετοχή του, ή μέρος της σε αγοραστή που θα «φανεί» σύντομα, εφόσον η κίνηση αφορά το 5% και άνω.

Για την ίδια την Ελλάκτωρ, η κινητικότητα συνεχίζεται πάντως, καθώς χθες, σε μια ανεξάρτητη ενέργεια, συνδυάστηκε και με την πώληση από την πλευρά της, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, του συνόλου των ιδίων μετοχών που κατείχε (4.570.034 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,13% του μετοχικού της κεφαλαίου), με τιμή πώλησης 2 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία 9.140.068 ευρώ.

Για το Amber, πάντως, που εμφανίστηκε να πωλεί στα 2,20 ευρώ, προφανής στόχος ήταν το σημαντικό κέρδος που βγήκε και αυτή τη φορά για το fund, το οποίο παραδοσιακά παίζει με σημαντικές μετοχές. Άλλωστε και στις αγορές τις νότιας Ευρώπης, που επίσης δραστηριοποιείται, έχει κάνει επενδύσεις στην ισπανική Telefonica, στον επίσης ισπανικό μιντιακό όμιλο PRISA (Promotora de Informaciones) στον οποίο ανήκει η El Pais και στην ιταλική Telecom Italia.

Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, παραμένει στο «στόχαστρο» του Ουργκούλιαν, όπως φάνηκε και από την περίπτωση του ΟΤΕ στον οποίο έχει επενδύσει περί τα 130 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 2% του οργανισμού που ελέγχεται από τη γερμανική DT. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, το fund ήθελε να δημιουργήσει «φασαρία» και εμφανίστηκε στην εαρινή γενική συνέλευση, ζητώντας αλλαγή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και εκπροσώπηση στο ΔΣ του Οργανισμού. Οι πληροφορίες, βέβαια, ανέφεραν πως ο λόγος της παρέμβασης αφορούσε περισσότερο τη συμμετοχή του fund στη «χάραξη» της μερισματικής πολιτικής παρά στην ίδια τη διοίκηση. Παρ'' όλα αυτά, η παρέμβαση του Ντι Μίνο συζητήθηκε αρκετά, έστω κι αν η εκπροσώπησή του στο ΔΣ δεν έγινε δεκτή...

Όλως τυχαίως, ο κ. Ντι Μίνο εμφανίσθηκε και χθες ως σχολιαστής σε δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όχι βέβαια για να σχολιάσει την πώληση του «πακέτου» της Ελλάκτωρ, αλλά για να βεβαιώσει την πρόθεση του Amber να... μείνει Ελλάδα. Σημείωσε ότι μετά τις εκλογές «Υπήρξε ένα σημείο καμπής για το επενδυτικό αίσθημα», ενώ μιλώντας για τη νέα κυβέρνηση επεσήμανε πως «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τελικά θα κάνουν από αυτά που λένε ότι θα κάνουν». Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι το Amber αυτή τη στιγμή διαθέτει ποσοστό κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής στην Ελλάδα αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.