Τι θα περιλαμβάνει το νέο «μπαζούκας» για την οικονομία

Τι θα περιλαμβάνει το νέο «μπαζούκας» για την οικονομία

Το πρόγραμμα-γέφυρα για την από εδώ και πέρα στήριξη της οικονομίας, με ορίζοντα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, και το οποίο θα περιλαμβάνει ένα «μπαζούκας» μέτρων τόσο δημοσιονομικών, όσο και για την ενίσχυση της ρευστότητας, ανακοινώνει σήμερα στις 6 μ.μ. ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Βρούτση και Θεοχάρη.

Σε αυτό το νέο πακέτο, τα μέτρα θα αφορούν -για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια- φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο του τουρισμού προβλέπεται μείωση της φορολογίας, με στόχο να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να ανοίξει ο δρόμος της έλευσης τουριστών στη χώρα.

Στο μέτωπο των εργαζομένων, τα μέτρα θα αφορούν την στήριξη της απασχόλησης, προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις, με ειδικές προβλέψεις για τις κατηγορίες που δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Κάτω από την «ομπρέλα» αυτή, θα μπουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό, καθώς επίσης οι εποχικά εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται κατά την τουριστική σεζόν και μετά μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας, στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία.

Το νέο «μπαζούκας» που θα ρίξει στην οικονομία ο Κυρ. Μητσοτάκης, με δημοσιονομικά μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 

- Βραχυπρόθεσμη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 11%, η οποία θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη του μέτρου τοποθετείται μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης και η λήξη του στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα, από το 24% στο 13% (και ενδεχομένως στο 11%).

- Στον τομέα του τουρισμού σχεδιάζεται η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η υπαγωγή στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις. 

Στο σκέλος των μεταφορών και ειδικότερα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές μελετάται το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 24% στο 13% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τις αερομεταφορές προωθείται χρηματοδοτική στήριξη μέσω εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup. Επίσης εξετάζεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, τα οποία  δεν θα λειτουργήσουν   προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως ανακαινίσεις.

Ταυτόχρονα, μελετάται για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%.

- Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.

- Με έκπτωση φόρου θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες που έχουν υποστεί από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%. Η έκπτωση δεν θα καλύψει το σύνολο της ζημιάς αλλά ένας μέρος από το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται περίπου στο 50% και το κόστος για το ελληνικό δημόσιο θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα από τα οποία θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν και να συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών.