Τι συζήτησαν οι Έλληνες τραπεζίτες με τον Αντρέα Ένρια

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, 14:53
-A +A
Τι συζήτησαν οι Έλληνες τραπεζίτες με τον Αντρέα Ένρια

Τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν σήμερα στη Φρανκφούρτη οι έλληνες τραπεζίτες με κεντρικό θέμα συζήτησης τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές τράπεζες και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν ταχύτερα τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως είχε αναφέρει το liberal.gr, (βλ. ΕΔΩ), ο αντικαταστάτης της Ντανιέλ Νουί, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, είχε ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του τη συνάντηση με τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μαζί με τις ιταλικές αποτελούν τη βασική πηγή προβληματισμού, κυρίως λόγω των NPEs, αλλά και εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων.

Η ΕΕΤ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Διοικητικού της Συμβουλίου και τους Διευθύνοντες Συμβούλους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ, η αντιπροσωπεία της είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ένρια την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την επιστροφή καταθέσεων, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τη μείωση των NPEs και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Παράλληλα εξελίσσεται ο λειτουργικός μετασχηματισμός των τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της τεχνολογίας, του ανταγωνισμού και του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου.

Συζητήθηκαν επίσης, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση και ο σημαντικός περιορισμός του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους.

Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στο νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, καθώς και τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους.

Ο τελικός  στόχος είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πλήρης συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση των Τραπεζών στις διεθνείς αγορές και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας τους.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 18/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα