Ηλ. Ζαχαράκης: Τι σημαίνει η άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο

Ηλ. Ζαχαράκης: Τι σημαίνει η άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη χαρακτηρίζει την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος με δηλώσεις του στο Liberal.gr τονίζει πως «αλλάζει εντελώς το σκηνικό πλέον στην οικονομία, τις τράπεζες και το χρηματιστήριο, ενώ σύντομα θα έρθουν και αναβαθμίσεις, τόσο για τις τράπεζες, όσο και την ελληνική οικονομία».

Ο ίδιος σημειώνει πως «πλέον ξεμπλοκάρουν όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση των επενδυτικών κεφαλαίων, θα καταγραφούν περαιτέρω εισροές καθώς δε θα υπάρχει ο φόβος να εγκλωβιστούν, γενικώς όλο το σύστημα θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Θα ξεμπλοκάρουν επενδυτικά projects, θα γίνουν επενδύσεις και θα υπάρξει ανάπτυξη».

Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «ασφαλώς δεν μπορούν να διορθωθούν μονομιάς τα προβλήματα των τραπεζών που έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους για την εξυγίανσή τους, ώστε να φτάσουν στο σημείο να παίξουν ξανά το ρόλο τους στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, όμως το τέλος των capital controls είναι καταλύτης για τη συνέχεια».

Πότε θα αλλάξει επίπεδο το ελληνικό χρηματιστήριο

Αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «κατά τη γνώμη μου και οι δύο πλευρές, Αμερική και Κίνα - κάποια στιγμή – θα κάνουν πίσω και δε θα τραβήξουν περαιτέρω την κατάσταση στα άκρα, καθώς κάτι τέτοιο δε συμφέρει κανέναν. Αν εξομαλυνθεί η κατάσταση στο θέμα του εμπορικού πολέμου, αμέσως αυτό θα καθρεφτιστεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε διαφορετική περίπτωση, η ταλαιπωρία της αγοράς θα συνεχιστεί», σημειώνει ο χρηματιστής.

Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ είναι αισιόδοξος για την (μακροπρόθεσμη) πορεία του ΧΑ, παρ'' ότι θεωρεί άκρως φυσιολογική τη «χώνευση» των παρόντων επιπέδων – δια δύο τρεις μήνες - ύστερα από ένα ιλιγγιώδες 7μηνο ράλι.

Τονίζει ότι «μετά από τέτοιο ράλι, το να συσσωρεύει και να αφομοιώνει επίπεδα η αγορά είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Κατά τη γνώμη μου, το επόμενο διάστημα η αγορά θα κινείται εντός του εύρους των 780 με 940 μονάδων, εξισορροπώντας και “χωνεύοντας” επίπεδα, μετά τη μεγάλη κούρσα που έχει προηγηθεί.

Από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθεί η συσσώρευση και όταν υπάρξουν αφορμές και αιτίες μέσα από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και τη βελτίωση του ευρύτερου επενδυτικού κλίματος, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί προς τις 1.300 μονάδες».

Το κλείσιμο του μαύρου 4ετούς κύκλου

Χθες λοιπόν υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της άρσης των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που άλλαξε την εικόνα των τραπεζικών μετοχών που έκλεισαν με άνοδο έως 2,19% παρά τις αρχικές απώλειες που έφταναν έως το 4%.

Η άρση των capital controls είναι η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών – μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου – καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός «μαύρου» τετραετούς κύκλου ταλαιπωρίας και τη φυγή προς τα εμπρός.

Έτσι, κλείνει μια ταραχώδης περίοδο για την ελληνική κοινωνία με αποκορύφωμα το διχαστικό δημοψήφισμα, αλλά και μια μαύρη σελίδα για την οικονομία, με τις επιπτώσεις βεβαίως από τους περιορισμούς κεφαλαίων να ταλανίζουν για πολλά χρόνια όλο το σύστημα.

Μετά από σχεδόν 50 μήνες λοιπόν, πλέον παύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας για την οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις αλλά και το χρηματιστήριο.

Ασχέτως αν σε επίπεδο χρηματιστηρίου η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν αποτέλεσε ισχυρή έκπληξη, το σίγουρο είναι ότι η αγορά μπαίνει σε μια νέα φάση, χωρίς τη «ρετσινιά» των περιορισμών στην κίνηση ρευστού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη βαθμολόγηση που θα δώσουν προσεχώς στην Ελλάδα – και στις τράπεζες - οι οίκοι αξιολόγησης.

Οι επιπτώσεις από τα capital controls - Για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης

Κλείσιμο χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, κλείσιμο τραπεζών για δύο εβδομάδες και... κληρονομιά capital controls για τέσσερα χρόνια και δύο μήνες, ήτοι 50 μήνες συνολικά! Το πλήγμα στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία τεράστιο. Για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης μπήκαν στην Ελλάδα κεφαλαιακοί έλεγχοι!

Η απαξίωση του χρηματιστηρίου μνημειώδης, οι τραπεζικές μετοχές εξαϋλώθηκαν, ευρύτερα το πλήγμα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις ανυπολόγιστο. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε επενδυτική... καραντίνα, ερήμην του «πάρτι» που λάμβανε χώρα στο εξωτερικό.

Αυτή την τετραετία «στέγνωσε» εντελώς η αγορά με τζίρους που έπεσαν έως και στα 25 εκατ. ευρώ (καλοκαίρι 2018), η αγορά απαξιώθηκε, δεκάδες εταιρείες αποχώρησαν και διαγράφηκαν, ενώ μόνο μία εισαγωγή (αυτή την μικρής σε μέγεθος CNL Capital) υπήρξε αυτά τα χρόνια, πλην των ΑΕΕΑΠ (Intercontinental και Briq Properties) που διέπονται από ειδικό καθεστώς.

Σ'' ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ήταν αυτός που πλήρωσε το... μάρμαρο των capital controls, μπαίνοντας σε μια εποχή πρωτοφανούς απαξίωσης. Χρηματιστηριακά ο κλάδος εξαϋλώθηκε εντελώς, έκανε αλλεπάλληλα reverse split για να μη μηδενίσει ο δείκτης, ενώ σε τουλάχιστον δύο reverse split προχώρησαν και οι επιμέρους μετοχές των τραπεζών.

Ουδέποτε στα χρονικά της αγοράς και στην 143χρονη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν έλαβε χώρα αντίστοιχο... ολοκαύτωμα ενός ολόκληρου κλάδου, πολλώ δε μάλλον του πλέον νευραλγικού κλάδου για τη λειτουργία της οικονομίας. Η αγορά πλήρωσε πολύ ακριβά τις... αλχημείες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του τότε υπουργού οικονομικών...