Τι προμηνύει για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη 7%

Τι προμηνύει για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη 7%

Από εκεί που ολοκλήρωσε το 2021 συνεχίζει στους πρώτους μήνες του 2022 η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ανάπτυξη 7% στο α' τρίμηνο. Αν παραμείνει σε τροχιά καλύτερων των προσδοκιών επιδόσεων, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μια νέα έκπληξη φέτος, όπως το 8,3% πέρσι. Προσοχή όμως! Διανύουμε μία χρονιά που ήδη οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν υποβαθμιστεί δύο φορές, με αποτέλεσμα το ελληνικό ΑΕΠ να έχει ανάγκη από θετικές ειδήσεις και εξελίξεις, όπως η ταχύτερη του αναμενόμενου μεγέθυνση.

Τα στοιχεία είναι πολύ θετικά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, καθώς η ακρίβεια αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να κόψουν τη ρευστότητα από την αγορά και να ωθήσουν προς την ύφεση τις οικονομίες, ενώ τα νοικοκυριά νιώθουν το μεγάλο βάρος του πληθωρισμού. Για την Ελλάδα πολλά θα κριθούν στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα αντικατοπτρίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την τρελή ανοδική πορεία των τιμών στα πάντα, από τα καύσιμα μέχρι τα βασικά αγαθά.

Το καλό για την ελληνική οικονομία είναι πως αν αντέξει στο β’ τρίμηνο τότε στη συνέχεια έχει το τρίμηνο του τουρισμού για να πάει προς το τέλος του έτους με… φόρα και θετικό πρόσημο. Έτσι δεν αποκλείεται να κλείσει το έτος με επίδοση που τουλάχιστον δεν θα πλησιάζει στο δυσμενές σενάριο. Το που θα κάτσει η μπίλια για τη φετινή ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και οι νέες προβλέψεις που θα παρουσιάσει αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ θα μας δώσουν μία πρώτη γεύση του τι πρέπει να περιμένουμε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ θα κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,5% στην Ευρωζώνη το 2022, με την υποσημείωση ότι καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής από τη στιγμή που τα πάντα είναι ρευστά και παραμένουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως το αν θα κοπεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε αυτό το σενάριο το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και το 3%.

Ένας ακόμη λόγος που δεν επιτρέπει ξέφρενους πανηγυρισμούς, στον απόηχο της είδησης ότι το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 7% στο α’ τρίμηνο του 2022, είναι η χαμηλή βάση σύγκρισης του α’ τριμήνου του 2021. Όπως και να’ χει, η επίδοση αποτελεί μία πολύ καλή «μαγιά» για τους δύσκολους μήνες που έρχονται και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τουρισμός ενδέχεται τελικά να ξεπεράσει τις προσδοκίες, δημιουργείται ένα παράθυρο - μικρό ή μεγάλο θα φανεί το φθινόπωρο - αισιοδοξίας.

Το ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική οικονομία είναι ότι ξεκίνησε δυναμικά μία χρονιά με πολλές δυσκολίες καθώς πρέπει να ξεπεράσει το… βουνό του ενεργειακού κόστους και την έκρηξη του πληθωρισμού. Η κατανάλωση (+10,5%), οι επενδύσεις (+12,7%) και οι εξαγωγές υπηρεσιών (+23%), ήταν οι τρεις συνιστώσες που επέτρεψαν υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξη.

Εδώ να πούμε ότι επίσης στο α’ τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,1% και στης ΕΕ με 5,2%, με την ανάπτυξη στη Γερμανία να διαμορφώνεται στο 3,7%, στη Γαλλία στο 5,3%, στην Ιταλία στο 5,8% και την Ισπανία στο 6,4%. Με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης έτρεξαν λίγες οικονομίες όπως της Αυστρίας (8,7%) και της Πορτογαλίας (11,9%).

Η «παγίδα» στα ενθαρρυντικά μηνύματα του τουρισμού, είναι ότι η συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια μετά από δύο χρόνια περιορισμών, είναι δεδομένο ότι θα συντηρήσει τον πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα, δίνοντας ώθηση περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου. Η άνοδος των τιμών θα γίνει αισθητή σε όλο το φάσμα του τουρισμού αλλά και στα πακέτα διακοπών, στέλνοντας τις τουριστικές τιμές πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.