Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις - Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις - Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ελάχιστη δόση 20 ευρώ και ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων μισθωτών, συνταξιούχων, επιτηδευματιών που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργων, αγροτών (ειδικού καθεστώτος) και γενικώς όσων εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα προβλέπει η νέα ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση μετά το Πάσχα.

Η νέα ρύθμιση δεν θα προβλέπει περιουσιακά κριτήρια παρά μόνο εισοδηματικά, δεν θα υπάρχουν «κόφτες» αντίστοιχοι με αυτούς που προβλέπει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία ιδιαίτερα γενναιόδωρη ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Οι οφειλέτες της εφορίας με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως ύψους χρέους θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Από τις 10.001 ευρώ και πάνω θα ενεργοποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο με βάση των οποίο προκύπτει η ετήσια ικανότητα του οφειλέτη διά το χρέος που έχει. Από τον αλγόριθμο αυτό προκύπτουν οι δόσεις με βάση τις οποίες θα μπορέσει να εξοφλήσει ο φορολογούμενος το χρέος του.

Ειδικότερα η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

- Για εισοδήματα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην Εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

- Για εισοδήματα από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4-5% του εισοδήματος. Τα κλιμάκια και τα ποσοστά θα τροποποιούνται ανά 5.000 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται ετήσια δόση που θα ανέρχεται στο 7-8% του εισοδήματος. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ και χρέος 3.500 ευρώ, θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 82 μήνες καταβάλλοντας 43 ευρώ το μήνα.

- Όσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλάσσονται στο 100% από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα

- Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ

- Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους φορολογούμενο που εντάσσονται στη ρύθμιση.

- Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως της 31η/12/2018

- Προθεσμία τριών μηνών για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων

- Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

- Η πάγια ρύθμιση θα παραμείνει στις 12 δόσεις