Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στις θέσεις των hedge funds το β' τρίμηνο

Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στις θέσεις των hedge funds το β' τρίμηνο

Της Μαίρης Βενέτη

Θετικό αποδεικνύεται το πρώτο τρίμηνο 2019 για τη βιομηχανία των hedge funds.

Η Goldman Sachs μετά από διαλογή και επεξεργασία επίσημων ανακοινώσεων της βιομηχανίας των Hedge Funds, δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία αποκαλύπτει ότι εμφάνισαν μεν σημαντικά κέρδη, αλλά όχι εφάμιλλα με αυτά του δείκτη S&P 500.

Η μέση απόδοση των hedge funds που τοποθετούνται σε μετοχές έφθασε στο 8%, ενώ ο δείκτης S&P 500, στο ίδιο διάστημα, είχε άνοδο της τάξης του 18%.

Σαφώς είναι μια πολύ καλύτερη πορεία σε σύγκριση με αυτή του 2018, όπου τα κορυφαία hedge funds είχαν σημαντικές απώλειες.

Όμως κατά πόσο είναι διατηρήσιμη τα επόμενα τρίμηνα;

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα άνωθεν στοιχεία αφορούν το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο δεν είχε ανάψει εκ νέου η φωτιά της εμπορικής διαμάχης.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Η μεγάλη πρόκληση για τα hedge funs είναι οι κλαδικές επιλογές του πρώτου τριμήνου και κατά πόσο θα τις αλλάξουν έγκαιρα, αν χρειαστεί, κατά το β'τρίμηνο.

Η κύρια έκθεση τους βάση των στοιχείων της Goldman Sachs το α' τρίμηνο του 2019 ήταν σε μετοχές τεχνολογίας, καθώς απομακρύνθηκαν από τις κυκλικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία έφτασε να αντιστοιχεί στο 18% της έκθεσής τους, έχοντας τη μεγαλύτερη στάθμιση.

Αντίστοιχα μείωσαν ακόμη περισσότερο την έκθεσή τους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στην Ενέργεια, στις Πρώτες Ύλες και στον βιομηχανικό κλάδο, ενώ αύξησαν τις θέσεις τους στον κλάδο υγείας.

Μια επίσης σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα hedge funds εμφάνισαν εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο short θέσεων.

Βάσει των στοιχείων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, οι short θέσεις στον δείκτη S&P 500 έχουν υποχωρήσει στο α τρίμηνο του 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.

Προφανώς και οι επιλογές αυτές θα πρέπει να διευρευνηθεί αν έχουν αλλάξει κατά την είσοδο του β'τριμήνου, καθώς πολλές συνισταμένες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι έχουν «γυρίσει τούμπα».

Οι μετοχές για παράδειγμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών είναι οι πιο εκτεθειμένες στις εμπορικές διαμάχες μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Την άποψη αυτή δεν την ενστερνιζόμαστε μόνο εμείς, αλλά και πολλοί χρηματοπιστωτικοί φορείς όπως η Bank of America (BofA), Merrill Lynch.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, δεύτερος στη σχετική λίστα των κλάδων με μεγάλη έκθεση σε Κίνα και Ασία-Ειρηνικό, έρχεται ο κλάδος αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας αναφέρεται και ο Willem Buiter από τη Citigroup, ασπαζόμενος την άποψη ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν κυρίως τη Γερμανία.

Μάλιστα ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά και την προθεσμία του Νοεμβρίου, επιβάλλει εν κατακλείδι δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Εξέλιξη όχι απίθανη αν θυμηθούμε ότι ο Τραμπ πρόσφατα δήλωσε ότι κάποια εισαγόμενα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν για τους απανταχού διαχειριστές όσον αφορά την υιοθέτηση των σωστών long, αλλά και των σωστών short θέσεων στο χαρτοφυλάκιο τους και φυσικά πεδίον απαραίτητης επαγρύπνησης για τους επενδυτές.



Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες