Τι  φέρνει το roadshow του Λονδίνου στην χρηματιστηριακή αγορά

Τι φέρνει το roadshow του Λονδίνου στην χρηματιστηριακή αγορά

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Για πρώτη φορά οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι αναλυτές και οι επενδυτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στο διήμερο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, δεν ασχολήθηκαν -ούτε για λίγο- με τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας.

Όλοι επικεντρώθηκαν στις προοπτικές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τα επενδυτικά τους σχέδια, τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση ακόμη και με τα σχήματα διαδοχής στη διοίκηση.

Για πρώτη φορά, η ανάλυσή τους ήταν bottom up, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, από το επιχειρηματικό κύτταρο προς το ευρύτερο εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

Από τα κυβερνητικά στελέχη δεν ζητούσαν να μάθουν πως θα βγει η Ελλάδα από την κρίση (όπως κατά κόρον συνέβαινε στο παρελθόν) αλλά κατέγραφαν τα συγκεκριμένα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και ανάπτυξη των υποδομών.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι διοικήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που συμμετείχαν στο 14o Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν όχι με διαμεσολαβητές αλλά με τους ίδιους τους μεγάλους τελικούς επενδυτές που ήθελαν να ακούσουν από πρώτο χέρι τα σχέδια και τα επόμενα βήματα κάθε ελληνικής επιχείρησης.

Είναι αλήθεια ότι εμφανίσθηκαν πολλοί Credit Investors που διακρίνουν ευκαιρίες στις εκδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων τα οποία σύντομα θα γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσφέροντας διπλή εξασφάλιση και αποδόσεις.

Εμφανίσθηκαν και επενδυτικοί όμιλοι που είχαν από καιρό εγκαταλείψει την Ελλάδα και τώρα έδειξαν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους όχι μόνον με συζητήσεις αλλά και με συγκεκριμένες συμφωνίες για αγορές πακέτων μετοχών.

Οι Έλληνες χρηματιστές εκτιμούν ότι φέτος το Roadshow του Λονδίνου θα προκαλέσει εισροές στην κεφαλαιαγορά.

Συγκεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές όπως η BLACKROCK, η BNP PARIBAS, η Deutsche Bank, η Fidelity Management & Research, η Goldman Sachs, η GSO, η Hamblin Watsa Investments Council, η INVESCO, η JP Morgan, η ONE Investments, η Schroders, η Soros Fund Management, η Stewart Investors, η Trowe Price, η ΤΤ Ιnternational αλλά και η Wellington, έκλεισαν συγκεκριμένες συμφωνίες που θα εμφανισθούν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο πολύ πριν τη λήξη του έτους...

Πολλοί χαιρέκακα σχολιάζουν ότι η πρόσφατη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ομολόγων δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη άνοδο του Χρηματιστηρίου.

Απλά ξεχνούν ότι το ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα βρίσκεται στο Χρηματιστήριο με την υψηλότερο απόδοση στον πλανήτη φέτος, μια άνοδος που ενισχύθηκε μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών που προεξόφλησε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών...