Τι οδηγεί στις αποχωρήσεις από τους υδρογονάνθρακες
Από την Repsol στα…ΕΛΠΕ

Τι οδηγεί στις αποχωρήσεις από τους υδρογονάνθρακες

Την αρχή έκανε η Repsol που αποχώρησε τον Ιανουάριο από το χερσαίο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας και αποεπένδυσε οριστικά τον Ιούλιο, με την αποχώρησή της από την περιοχή του Ιονίου. Ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ, όπου αποχώρησαν από δύο χερσαίες παραχωρήσεις στην Άρτα και την Πελοπόννησο. Ως επακόλουθο, τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές των ΕΛΠΕ ύστερα από σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, επιστρέφουν εκ νέου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κίνηση των ΕΛΠΕ επέβαλε τόσο η στρατηγική απόφαση που έχουν λάβει ως όμιλος για ένα πράσινο μετασχηματισμό, όσο και το γεγονός ότι επιλέγουν να εστιάσουν σε πιο πολλά υποσχόμενες έρευνες για υδρογονάνθρακες απ ' ό,τι στα συγκεκριμένα οικόπεδα.

Ειδικότερα, η πανδημία επιτάχυνε τον σχεδιασμό των ΕΛΠΕ για στροφή στην πράσινη ενέργεια, ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου και το αυξημένο κόστος για έρευνες σε χερσαία τμήματα οδήγησε στην απόφαση αποχώρησης από τα εν λόγω μπλοκ. Πλέον ο όμιλος εστιάζει τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων σε θαλάσσιες περιοχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει να εξατάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία και την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια.

Δεν πρόκειται όμως για ελληνικό φαινόμενο η αποχώρηση από τους υδρογονάνθρακες, καθώς διεθνώς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της στρατηγικής τους, αποχωρούν από πολυδάπανες έρευνες στον κλάδο των υδρογονανθράκων και επενδύουν συστηματικά στην πράσινη ενέργεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η ισπανική Repsol, η διοίκηση της οποίας έχει αποφασίσει να μειώσει διεθνώς την παρουσία της στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, περιορίζοντας την παρουσία της σε κοιτάσματα που έχουν αποδειχθεί πως υπάρχουν και είναι υψηλότερης αξίας. Επομένως, η παραμονή σε παραχωρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ερευνών κρίνεται ασύμφορη για την πλειονότητα των ενεργειακών εταιρειών. Την ίδια στιγμή η ισπανική εταιρεία επενδύει στην πράσινη ενέργεια και σε πολιτικές φιλοκότερες στο περιβάλλον.

Ανασχεδιασμός προτεραιοτήτων για τα ΕΛΠΕ

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ΕΛΠΕ, τα οποία έχουν δεσμευθεί σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050 και μείωση κατά 30% έως το 2030. Ο όμιλος επανεξετάζει τη δραστηριότητά του στους υδρογονάνθρακες, ώστε οι δράσεις του να είναι στοχευμένες και να ταιριάζουν στο νέο περιβαλλοντικό προφιλ της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή φυσιογνωμίας του ομίλου σηματοδοτείται από το σχέδιο μετασχηματισμού "Vision 2020 - 2025" , σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζονται επενδύσεις 3,5 έως 4 δισ. ευρώ έως το 2025, για την πράσινη μετάβαση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ στην παρούσα φάση δεν δρομολογούν να αποσυρθούν από άλλο μπλοκ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους αποκλειστικά θαλάσσιες παραχωρήσεις.

Στην εταιρεία έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης όπου διατηρούν 20%, ενώ η Total και η ExxonMobil έχουν 40% στην κοινοπραξία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κόστος των ερευνών και τα ενδεχόμενα κοιτάσματα, καθιστούν βιώσιμη την παραμονή των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία. Τέλος, υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στον Πατραϊκό σε κοινοπραξία με την Energean με 50%, στα Δυτικά της Κέρκυρας με 25% και στο Θρακικό Πέλαογος.