Τι λέει ο CEO της Κωτσόβολος για τις Κυριακές, τη Black Friday και την αγορά ηλεκτρικών

Τι λέει ο CEO της Κωτσόβολος για τις Κυριακές, τη Black Friday και την αγορά ηλεκτρικών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στις επιδόσεις της χρήσης Απρίλιος 2016 έως Απρίλιος 2017, που ήταν η καλύτερη από το 2007, «χτίζει» πλέον ο όμιλος Κωτσόβολου και στο υπόλοιπο του 2017, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο.

Μιλώντας χθες, κατά την παρουσίαση του νέου μεγάλου καταστήματος του ομίλου στο κέντρο του Πειραιά, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι τα κέρδη «τρέχουν» σταθερά με διψήφιο ποσοστό ανόδου, ενώ και οι πωλήσεις κινούνται πάνω από το 5% που είναι ο μέλος πανευρωπαϊκός μέσος όρος της μητρικής Dixons Carphone plc.

Θυμίζουμε ότι στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, τα κέρδη προ φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν στα 9,5 εκατ. ευρώ από 6,7 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη, με τον όμιλο να έχει επιστρέψει στην κερδοφορία την τελευταία διετία. Τα κέρδη προ αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) ανήλθαν στα 14,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,5%, φτάνοντας στα 408 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα άγγιξαν τα 40 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω χρήση, η Κωτσόβολος κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 400.000 συσκευών, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η αλυσίδα ήταν η μεγάλη ωφελημένη από το κλείσιμο της ανταγωνιστικής αλυσίδας Ηλεκτρονική Αθηνών, που έβαλε λουκέτο στις 13 Απριλίου 2016, όταν δηλαδή ξεκινούσε η προαναφερθείσα χρήση της Κωτσόβολος.

Παράλληλα, οι επενδύσεις, για το οικονομικό έτος 2016/17 ήταν 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τη φετινή χρήση υλοποιούνται επενδύσεις που θα φτάσουν τα 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις τόσο σε νέα καταστήματα, όσο κυρίως στις αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις ήδη υπαρχόντων, κάτω από το νέο πρίσμα φιλοσοφίας του ομίλου.

Δύο νέα καταστήματα σε Πειραιά και River West

Το δεύτερό της κατάστημα στην πόλη του Πειραιά ανοίγει από σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου η Κωτσόβολος. Πρόκειται για ένα 5όροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Φίλωνος, που παλαιότερα φιλοξενούσε κατάστημα της Sprider Stores. Στόχος είναι αυτό το κατάστημα που βρίσκεται σε κομβική τοποθεσία με πολύ κόσμο και κοντά στο λιμάνι, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον όμιλο σ'' όλη την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, σε λίγες ημέρες θα ανοίξει ένα ακόμη μεγάλο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο River West, στην παράλληλη της Λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω. Πρόκειται για το 95ο και 96ο κατάστημα αντίστοιχα για τον όμιλο πανελλαδικά.

Η Κωτσόβολος αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του ομίλου της Dixons Carphone. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γυρίσει σε κερδοφορία παρουσιάζοντας πλέον διψήφια ποσοστά αύξησης κερδών, ενώ σε συμφωνία με τη μητρική, επανεπενδύει το 100% των ετήσιων κερδών της.

Την περυσινή χρονιά προστέθηκαν πέντε νέα καταστήματα σε Αίγιο, Άρτα και Μουδανιά, Χολαργό και Πάτρα. Παράλληλα, έγιναν ριζικές ανακαινίσεις σε τέσσερα μεγάλα καταστήματα (Αμπελόκηπων, Ηλιούπολης, Αγίας Παρασκευής και Γλυφάδας, ενώ συνολικά την τελευταία διετία έχουν ανακαινιστεί 31 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, πολιτική πλέον του ομίλου δεν είναι το «τυφλό» άνοιγμα νέων καταστημάτων, αλλά η ουσιαστικότερη επανατοποθέτηση στην αγορά, με μερική αναδιάταξη καταστημάτων, μετακινήσεις σε καλύτερα ακίνητα κ.λπ.

Πώς κινείται η αγορά ηλεκτρικών και λευκών συσκευών

Μιλώντας για την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών ευρύτερα, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι αναφορικά με την ελεύθερη πτώση που υπήρξε την περίοδο 2008-2013, υπάρχει ανάκαμψη και μερική εξισορρόπηση. Η αγορά επλήγη τα μέγιστα από το «χτύπημα» της οικοδομής, δεδομένου ότι δεν ανοίγουν νέα... νοικοκυριά, δεν αγοράζονται και συσκευές. Πλέον, ο ετήσιος τζίρος της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ.

Ο CEO της Κωτσόβολος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια αγορά που βρίσκεται μόνιμα σε προσφορές (λόγω πολυετούς κρίσης) και δεν χρειάζεται διευθετήσεις τύπου... Black Friday για να κάνει προσφορές ή εκπτώσεις. Όπως σημείωσε, πρωτοβουλίες όπως η Black Friday δεν μπορούν να «σώσουν» μια αλυσίδα τέτοιου εκτοπίσματος, γιατί «αλίμονο αν περιμέναμε από τις πωλήσεις εκείνης της ημέρας για να προχωρήσουμε», ανέφερε.

Για το άνοιγμα τις Κυριακές

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και το μεγάλο ντόρο που έχει γίνει, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι υπάρχει δυσανάλογα μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα, καθώς οι πωλήσεις των Κυριακών δε δικαιολογούν τέτοια μεγάλη διαμάχη. Υπάρχουν κάποια καταστήματα που λόγω ιδιαιτερότητας (όπως αυτό που βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις – μιας κανονικής ημέρας – την Κυριακή και υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν καθόλου δουλειά εκείνη την ημέρα.

Οπότε, τόνισε ότι η αγορά δείχνει από μόνη της πόσες Κυριακές χρειάζονται και αν χρειάζονται, οπότε δεν είναι εποικοδομητικό να είμαστε απόλυτοι και δογματική αναφορικά με το υποχρεωτικό άνοιγμα ή το αντίστροφο.

Ο όμιλος Κωτσόβολου απασχολεί περίπου 2.200 εργαζόμενους στο πανελλαδικό δίκτυό του, ενώ το 80% εξ αυτών είναι πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με τον CEO του ομίλου.

Καινοτομία στον τρόπο πληρωμής

Ακολουθώντας την αγορά και την τεχνολογία που διαρκώς δίνει νέες δυνατότητες, η Κωτσόβολος λανσάρει τους τελευταίους μήνες Ταμεία Express για ηλεκτρονική πληρωμή. Όσοι πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μπορούν να ολοκληρώνουν τη συναλλαγή σ'' αυτά τα ταμεία – express, χωρίς να περάσουν από τα κεντρικά ταμεία.

Στο κατάστημα του Πειραιά, βρίσκονται 9 Ταμεία Express, ενώ η συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχει ήδη σε 40 καταστήματα, με πλάνο να αναπτυχθούν συνολικά 150 σημεία εξυπηρέτησης τους επόμενους μήνες.