Τι κερδίζει η MIG από το σούπερ deal με το ΥΓΕΙΑ και τη CVC Partners

Τι κερδίζει η MIG από το σούπερ deal με το ΥΓΕΙΑ και τη CVC Partners

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η δυναμική είσοδος του CVC Capital Partners στα εγχώρια πράγματα του κλάδου της υγείας, με κυριότερη κίνηση την πρόσφατη εξαγορά του μεγαλύτερου ιδιωτικού θεραπευτηρίου της χώρας, του Υγεία, φέρνει πολλαπλά οφέλη και για τον όμιλο MIG αλλά και για την Πειραιώς.

Μάλιστα, η στρατηγική της διοίκησης της MIG όλο το τελευταίο 12μηνο που ξεκίνησε ο «χορός» των δημοσίων προτάσεων, αρχικά από την πλευρά της Γ. Αποστολόπουλος (Ιατρικό Αθηνών), αποδείχτηκε έξυπνη, καθώς το τίμημα που έγινε τελικώς το deal, ήταν υπερδιπλάσιο έναντι της αρχικής δημόσιας πρότασης.

Το management της MIG κατάφερε και οδήγησε σε έναν... άτυπο «πλειστηριασμό» την υπόθεση πώλησης του Υγεία, γνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα «διαμάντι» έτσι κι αλλιώς για τον όμιλο αλλά και για τον κλάδο ιδιωτικής υγείας ευρύτερα.

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2017, η Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών προχώρησε στην υποβολή, προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το 30% του «Υγεία», στην τιμή των 0,45 ευρώ! Όμως, η διοίκηση της MIG δεν δέχτηκε το τίμημα, απέρριψε αμέσως την πρόταση, προσλαμβάνοντας και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος οριοθέτησε αρκετά υψηλότερα το τίμημα.

Το CVC Capital ήδη είχε κάνει τα δύο πρώτα «χτυπήματα» στον εγχώριο κλάδο της υγείας, εξαγοράζοντας τον Απρίλιο του 2017 το νοσοκομείο Metropolitan και στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους το ΙΑΣΩ General.

To CVC Capital Partners έδειξε ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον για το Υγεία, έχοντας παράλληλα και την οικονομική επιφάνεια να «σηκώσει» ένα τέτοιο, κορυφαίας εμβέλειας deal.

Θυμίζουμε ότι στο δ.σ. του Υγεία που έγινε το Δεκέμβριο του 2017, εξετάστηκε η εισήγηση του ανεξάρτητου συμβούλου, η οποία όρισε το εύρος δίκαιης αποτίμησης για τις μετοχές στα 0,65-0,78 ευρώ έναντι 0,45 ευρώ ανά μετοχή πρόσφερε η εν λόγω πρόταση.

Κατόπιν, και με τη μετοχή του Υγεία στο Χ.Α. να καταγράφει ράλι όλο το πρώτο εξάμηνο του 2018, στις 19 Μαΐου 2018, το CVC Capital Partners ξεπέρασε τόσο την πρόταση της Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών όσο και την... ετυμηγορία του ανεξάρτητου συμβούλου, καταθέτοντας δημόσια πρόταση στα 0,92 ευρώ ανά μετοχή, για το 70,38% του θεραπευτηρίου.

Λίγο μετά, η πλευρά της Γ. Αποστολόπουλος, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει το κυοφορούμενο deal, έκανε ντεμαράζ ανεβάζοντας την πρότασή της στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή! Αμέσως το CVC Capital Partners απάντησε ανεβάζοντας και αυτό την πρόταση στα 0,95 ευρώ, όπου και τελικώς «κλείδωσε» η συμφωνία.

Τα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, είναι υπερδιπλάσια τιμή από τα (αρχικά) 0,45 ευρώ που έδινε η πλευρά της Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών, ήτοι υψηλότερη κατά 111%. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η διοίκηση του Υγεία και της MIG πέτυχαν εξαιρετικά καλή συμφωνία, που και διεθνώς, θεωρείται λίαν συμφέρουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τίμημα της πώλησης του Υγεία υλοποιήθηκε με όρους συνολικής αξίας (Enterprise Value) που αντιστοιχεί σε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της περσινής χρήσης. Όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τέτοιου είδους deal κλείνουν σε αποτιμήσεις από 8 έως 10 φορές τα λειτουργικά κέρδη.

Τα οφέλη για τον όμιλο MIG

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου πέρασαν μέσω του Χ.Α. τα πακέτα για το 70,38% των μετοχών του Υγεία, που αφορούσαν 215.189.466 μετοχές, στα 0,95 ευρώ, με την αξία συναλλαγής στα 204,4 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν η Hellenic Healthcare, εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital Partners.

Για τον όμιλο MIG, η πώληση του Υγεία έναντι ενός τόσο καλού τιμήματος, ασφαλώς έχει πολλαπλά οφέλη. Μπαίνουν στο ταμείο 204,4 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του δανεισμού, ενώ απαλλάσσεται και από επιπλέον δανειακά βάρη 130 εκατ. ευρώ που είχε το Υγεία, τα οποία πλέον περνούν στην ευθύνη των νέων ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της MIG θα χρησιμοποιήσει τα εισπραχθέντα κεφάλαια για την απομείωση δανεισμού, μέσω της τακτοποίησης δύο ομολογιακών εκδόσεων. Το συνολικό κεφαλαιακό όφελος του ομίλου MIG από το deal αυτό φτάνει στα 334,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο δανεισμός από αυτή την κίνηση μειώνεται κατά 20%.

Πρόκειται για μια κίνηση που δίνει σημαντικές ανάσες και αποφορτίζει και την πίεση της Πειραιώς, που ελέγχει τον πιο πολυσχιδή όμιλο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα και με αυτό τον τρόπο περιορίζει αισθητά την δανειακή έκθεσή της στη MIG.

Η τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει έτσι στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βελτιώνοντας παράλληλα τον δείκτη CET1 σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει για μείωση κατά 2% ετησίως του δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.