Τι (και ποιους) φέρνει η «επόμενη μέρα» στην Creta Farms

Τι (και ποιους) φέρνει η «επόμενη μέρα» στην Creta Farms

 

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Άδωνι Γεωργιάδη, που ως “από μηχανής Θεός” συντόνισε την επιχείρηση για τη διάσωση της Creta Farms, το «μπαλάκι» περνά πλέον στο γήπεδο της Ernst & Young, των τραπεζών και της ίδιας της εταιρείας. Στόχος, η υλοποίηση αλλά κυρίως η επιτυχημένη εφαρμογή του MOU που υπεγράφη (σε... δόσεις) μεταξύ των πιστωτών της εταιρείας και του διδύμου των ιδιοκτητών, Μάνου και Τάκη Δομαζάκη, οι οποίοι βγαίνουν πλέον εκτός του... κάδρου των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Το MOU, που πρακτικά αποτελεί την εισήγηση των τραπεζών για τη διάσωση της Creta Farms, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα σελίδα στην εταιρεία, είναι δεσμευτικό προς όλες τις πλευρές για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν:

- Τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή αναλαμβάνει η Ernst & Young, με τις πληροφορίες να αναφέρουν τουλάχιστον 4 ενδιαφερόμενους.

- Η Erst & Young αναλαμβάνει επίσης (ως την 1η Αυγούστου) την τοποθέτηση Επικεφαλής Οικονομικής Αναδιάρθρωσης (CRO) στην εταιρεία, ο οποίος θα ελέγχει πλήρως τα οικονομικά του ομίλου.

- Μία ημέρα νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των σημάτων και των πατεντών της Creta Farms, τα οποία είχαν μεταφερθεί στην κυπριακή εταιρεία Novaplot, συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη.

- Έως την 30ή Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα από τα βήματα στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Εκ των πραγμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στους ενδιαφερόμενους, να «μπουν» στην Creta Farms. Οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα, αναφέρουν μεταξύ αυτών το αμερικανικό fund HIG, τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρο Δουζόγλου, και την πλευρά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της Chpita. Με τις πληροφορίες να μην μπορούν να διασταυρωθούν επισήμως, κάθε περίπτωση (όπως και αυτές που θα εμφανιστούν σύντομα) παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον.

Το HIG Capital, με υπό διαχείριση κεφάλαια 30 δισ. Ευρώ, εμφανίστηκε στην Ελλάδα πρωταγωνιστώντας στην διάσωσης της Μαίλλης το 2014. To 2018 διεύρυνε την παρουσία του καθώς η συνεργασία του με τον όμιλο Aldemar κατέληξε στην απόκτηση των μονάδων Paradise Village και Amilia Mare στην Ρόδο. Πριν λίγους μήνες το fund εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο δανείων της Eurobank στην Χαλυβουργία Ελλάδας, ονομαστικής αξίας 50 εκατ. ευρώ και πρακτικά κατέστη μέτοχος στην εξίσωση της επόμενης ημέρας. Το HIG από απόψεως κεφαλαιακής ισχύος είναι ο ισχυρότερος εν δυνάμεις διεκδικητής. Συνήθως όμως, αγοράζει “φθηνά” (όπως συνέβη στην Χαλυβουργία) με τα ερωτήματα των τελευταίων ημερών, να εστιάζουν στο πόσα κεφάλαια θα τοποθετούσε στην Creta ή εάν θα ζητούσε ένα γενναίο κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων ως αντάλλαγμα. Μια “ιδέα” που οι τράπεζες επί τους παρόντος δεν “καλοβλέπουν”.

Ο πλευρά της Chipita και ακόμη περισσότερο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, παραδοσιακά αποφεύγουν οποιαδήποτε τοποθέτηση, συνηθίζοντας να μην επιβεβαιώνουν ούτε να διαψεύδουν τις πληροφορίες. Περισσότερο, δε, αυτές των τελευταιών εβδομάδων που αναφέρονται σε “ενδιαφέρον” για είσοδο στην Creta. Δύο χρόνια μετά την εξαγορά της Nikas, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει κινηθεί για συνεργασία και εξαγορές (που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχώρησαν) αλλά όχι σε deal τέτοιου μεγέθους και με τόσο μεγάλο ανταγωνιστή. Οι συνθήκες της αγοράς, όμως, τεχνικά είναι ευνοικές, ιδιαίτερα μετά τη μείωση των μεγεθών της Creta, ως απόρροια της οικονομικής ασφυξίας που προκάλεσε ο εμφύλιος των αδελφών Δομαζάκη.

Η περίπτωση του Θεόδωρου Δουζόγλου είναι η πλέον ιδιάζουσα. Πρόκειται για τον ομογενή επιχειρηματία που έγινε γνωστός από την εξαγορά του ξενοδοχείου “Πεντελικόν”, αλλά στη συνέχεια δεν προχώρησε σε κάποια αντίστοιχα θεαματική κίνηση. Τεχνικά είναι ο μόνος που έχει επιδείξει ενδιαφέρον, αφού έχει υποβάλει και Επιστολή Ενδιαφέροντος (LoI) για επένδυση που κατα τις πληροφορίες τοποθετείται στο επίπεδο των 15 εκατ. ευρώ στην Creta. Βέβαια κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση, που συνοδεύεται και από αίτημα για “κούρεμα” των δανείων, είχε γίνει σε συνεργασία με τον Τάκη Δομαζάκη, για τον οποίο προέβλεπε και να τοποθετηθεί στη θέση του CEO. Θα ισχύσει η πρόταση μετά την απομάκρυνση του κ. Δομαζάκη; Η απάντηση από την πλευρά του ομογενούς επιχειρηματία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ή και ώρες...

Σε κάθε περίπτωση και ενώ στο προσκήνιο αναμένεται να εμφανιστούν και νέοι ενδιαφερόμενοι (είτε να διαψευσθεί το ενδιαφέρον ορισμένων εκ των σημερινών) οι τράπεζες και ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός για την επόμενη ημέρα στην Creta. Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαντοβιομηχανία χρειάζεται το επόμενο διάστημα κεφάλαια που υπολογίζονται από 3 έως και 6 εκατ. Ευρώ, (τα 3 -3,5 άμεσα) προκειμένου να αποκτήσεις τις απαραίτητες πρώτες ύλες (που έχουν εξαντληθεί), να επαναλειτουργήσει τις μηχανές, αλλά και να προωθήσει εκ νέου τα προϊόντα της στην αγορά. Κάτι τέτοιο ακόμη δεν φαίνεται να έχει εγκριθεί από τις τράπεζες, οι οποίες όμως, ως αποτέλεσμα της υπογραφής του MOU ανοίγουν άμεσα τις πιστωτικές γραμμές της εταιρείας. Επομένως το ζήτημα μιας “ένεσης” προς την Creta θα κριθεί το προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, το MOU δεν αναφέρεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανεισμού (109,53 εκατ. ευρώ πέρυσι το Δεκέμβριο). Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται πιθανό να προκύψει στην συνέχεια από τις εξελίξεις, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση που από την πλευρά των όποιων ενδιαφερομένων τεθεί σχετικό ζήτημα. Άλλωστε οι τράπεζες και η Ε&Υ θα παραλάβουν άμεσα το πόρισμα του ειδικού ελέγχου της Delloitte που είχε παραγγελθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και θα φωτίσει περισσότερο την εικόνα του ενόψει των επομένων κινήσεων.