Τι φέρνει η νέα χρονιά για τον Σκαραμαγκά - Πότε και με ποιες αλλαγές θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός

Τι φέρνει η νέα χρονιά για τον Σκαραμαγκά - Πότε και με ποιες αλλαγές θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός

Ρότα για επαναπροκήρυξη πήρε ο διαγωνισμός  για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την απόρριψη από την γενική συνέλευση των πιστωτών χθες της πλειοδοτούσας πρότασης της Pyletech Shipyards ύψους 15,1 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία της γενικής συνέλευσης των πιστωτών ξεκίνησε με την εισήγηση του Ειδικού διαχειριστή η οποία ήταν απορριπτική ως προς το τίμημα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι πιστωτές με το Δημόσιο που αντιπροσωπεύει το 59% των πιστωτών να ανοίγει τον κύκλο των εισηγήσεων τους.

Η επόμενη μέρα για τον διαγωνισμό αφορά όχι μόνο στο χρόνο επαναπροκήρυξης του, ο οποίος εκτιμάται στις αρχές του έτους ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα γίνει πριν η μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, αλλά και στην πιθανότητα αλλαγής με νομοθετική παρέμβαση του νόμου περί ειδικής διαχείρισης. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο νόμος περί ειδικής διαχείρισης παύει να ισχύει από 1/1/2021, ωστόσο οι περιπτώσεις των εταιρειών που έχουν υπαχθεί σε αυτόν θα ολοκληρωθούν με ότι προβλέπεται σήμερα με βάση το νόμο.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, πριν τη νέα προκήρυξη, αλλαγή της νομοθεσίας περί ειδικής διαχείρισης, ενώ όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού ενδέχεται να τεθεί ελάχιστο τίμημα ώστε να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς αν επαναληφθεί αντίστοιχο σκηνικό με προσφορές σε χαμηλά επίπεδα δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία από την πλευρά των πιστωτών.

Η επαναλειτουργία του ναυπηγείου, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να γίνει σύντομα καθώς ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η ειδική διαχείριση για την ολοκλήρωση της πώλησης του 90% των asset του ναυπηγείου μειώνεται.

Αν η επαναληπτική διαδικασία δεν τελεσφορήσει τότε είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να περάσει στο νέο πτωχευτικό με τελείως διαφορετικούς όρους αλλά και αποτιμήσεις χωρίς όμως να επηρεάζεται η προτεραιότητα των πιστωτών.

Μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, το ζητούμενο είναι πλέον να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός με διορθώσεις οι οποίες είναι ικανές να βελτιώσουν το προσφερόμενο τίμημα, αλλά και να προσελκύσουν περισσότερους ενδεχομένως ενδιαφερόμενους.

Όσον αφορά στους όρους του διαγωνισμού με την  επαναπροκήρυξη  αυτού είναι πιθανόν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να διαφοροποιούνται,  ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν οι τελευταίες εξελίξεις επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό τον διαγωνισμό που τρέχει η ΕΤΑΔ για το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαγωνιστική διαδικασία για την άλλη μισή έκταση (332 στρέμματα) των Ναυπηγείων, το ακίνητο, δηλαδή, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έχει οριστεί τιμή εκκίνησης, ως ελάχιστο προσφερόμενο αντάλλαγμα, το ποσό ́των 57,5 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.

Είναι σαφές ότι η έκβαση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό της ΕΝΑΕ και θα λειτουργήσει ως σηματωρός για τα επόμενα βήματα, καθώς αν βρεθεί ενδιαφερόμενος για το συγκεκριμένο κομμάτι των ναυπηγείων, τότε δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες για ομαλή έκβαση και στην ΕΝΑΕ. 

Να σημειωθεί ότι ο  δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020.

Υποβλήθηκαν δύο προσφορές, μια από την εταιρεία Pyletech, συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου ύψους 15.100.000 ευρώ και μια από την εταιρεία Onex του Πάνου Ξενοκώστα, ύψους 1.000.000 ευρώ.

Με δημόσια δήλωσή της η εταιρεία Onex παραδέχθηκε ότι υπέβαλε «συμβολικού χαρακτήρα» προσφορά με σκοπό όχι να πλειοδοτήσει στη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ αλλά μόνο για να διατηρήσει «το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί».