Τι φέρνει η νέα χαλάρωση των capital controls

Τι φέρνει η νέα χαλάρωση των capital controls

Την απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών στην Ελλάδα, από 5.000 μηνιαίως που ισχύει σήμερα, και την αύξηση των ποσών που μπορούν να βγάζουν στο εξωτερικό ιδιώτες και επιχειρηματίες, προβλέπει η υπουργική απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Με αυτή την κίνηση το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος θέλουν αφενός να φέρουν πιο κοντά την πλήρη άρση των capital controls, από τη στιγμή που οι οικονομικοί κίνδυνοι για τη χώρα έχουν περιοριστεί και αφετέρου να στείλουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στις αγορές, οι οποίες έχουν επιδείξει μεγάλη επιφυλακτικότητα μετά το επίσημο τέλος του μνημονίου.

Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη χαλάρωση, με την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 5.000 ευρώ, στην ουσία είχαν αρθεί σε μεγάλο βαθμό οι περιορισμοί στις αναλήψεις, η πλήρης κατάργηση του ορίου αποτελεί μία κίνηση κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, η υπουργική απόφαση αναμένεται να επιτρέψει την εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Επιπλέον, η νέα χαλάρωση θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσών που αφορούν συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό αλλά και του ποσού που μπορούν να μεταφέρουν φυσικά πρόσωπα ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, το όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων μέσω πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι έχουν περάσει ήδη 39 μήνες από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα, οι οποίοι κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και «πάγωσαν» την αγορά.