Τι ειπώθηκε στο conference call της ΕΤΕ

Τι ειπώθηκε στο conference call της ΕΤΕ

Η επιστροφή σε βιώσιμη ανάκαμψη και κερδοφορία το 2016 είναι ο βασικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν διοικητικά στελέχη του ομίλου κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Πολ Μυλωνά, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συμβάλλει στον περιορισμό της αβεβαιότητας με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, να επανέλθει το waiver για τους ελληνικούς τίτλους και να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Παράλληλα, όφελος θα υπάρξει και από την αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου.

Η αναμενόμενη επαναφορά του waiver την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ θα λειτουργήσει θετικά, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΕΤΕ να μειώσει την εξάρτηση από τον ELA κατά 1 δισ. ευρώ. Επίσης, λόγω της επαναφοράς του waiver τα επιλέξιμα ενέχυρα της τράπεζας αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το «κούρεμα» που θα αποφασίσει η ΕΚΤ. Η συμμετοχή της ΕΤΕ στον δεύτερο γύρο του TLTRO τοποθετείται στα 7,3 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διοίκηση της τράπεζας κάνει λόγο για ενδείξεις πτωτικής τάσης, ωστόσο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν αναμένεται να μειωθούν σημαντικά φέτος. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος παραμένει για μείωση των NPLs κοντά στο 15%.

Διαβάστε ακόμη:

- Κερδοφόρο το α'' τρίμηνο για την ΕΤΕ