Τι είδε η Lockheed Martin στην Ελευσίνα

Τι είδε η Lockheed Martin στην Ελευσίνα

Η αξιοπιστία των Ναυπηγείων Ελευσίνας υπό την ONEX Shipyards, η οποία έχει αναλάβει την εξυγίανση τους και λειτουργία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της πολυάριθμης αποστολής της αμερικανικής Lockheed Martin, της US Fincantieri, της Onex Shipyards και στελεχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Συνάντηση στην οποία συνεχίστηκαν οι συζητήσεις που ξεκίνησαν με το Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το προηγούμενο Σεπτέμβριο για το θέμα της ναυπήγησης φρεγατών.

Όπως προέκυψε δε για την Lockheed Martin, φαίνεται ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν  ασφαλή επιλογή ελληνικού ναυπηγείου μετά και από τις αναγκαίες επενδύσεις από τον Όμιλο ΟΝΕΧ που στηρίζεται για αυτό το εγχείρημα στον DFC, κρατικό αμερικανικό οργανισμό χρηματοδοτήσεων.

Άλλωστε οι τρεις εταιρείες αποτελούν για την αμερικανική κυβέρνηση την αιχμή του δόρατος για την περιοχή,  αφού αδιαμφισβήτητα η Lockheed Martin είναι μια κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία οπλικών συστημάτων, η US Fincantieri είναι ο ιδιοκτήτης των Αμερικάνικών Ναυπηγείων όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες του Αμερικάνικου Πολεμικού ναυτικού στο Wisconsin και η Onex Shipyards είναι ο Αμερικανικός ναυπηγικός βραχίονας στην Ελλάδα που ανέστησε τα ναυπηγεία Σύρου και έχει τη στήριξη της αμερικανικής κρατικής χρηματοδότησης για να προχωρήσει στην αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οι δεσμοί μεταξύ των τριών εταιρειών είναι άρρηκτοι,  όπως καταγράφηκε στο άριστο κλίμα της συνάντησης και συνεργάζονται για ένα ευρύ αμερικανικό πλάνο για την περιοχή μέρος του οποίου είναι και το Νεώριο, το οποίο  αναφέρεται συχνά από την Αμερικανική Πρεσβεία καθώς είναι πιστοποιημένο για δουλειές του 6ου στόλου.

Οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν πρόταση για να ναυπηγήσουν τέσσερις φρεγάτες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όμως, η επιλογή φρεγάτας ανήκει  στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό και μόνο και κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τα δικά του πλοία.

Την αρτιότητα τεχνικά των Ναυπηγείων Ελευσίνας πιστοποιούν και έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την κατασκευαστική τους ικανότητα και από τους Γάλλους για φρεγάτες μάλιστα πολύ μεγαλύτερες από τις Αμερικανικές. Γεγονός που σημαίνει ότι θεωρητικά τουλάχιστον και τα Γαλλικά πλοία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην παρούσα φάση, μάλλον διαδικαστικά βρίσκονται σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση και στη φάση εξυγίανσης τους, σε σχέση με τον Σκαραμαγκά όπου αναμένονται οι αποφάσεις για τους δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς της ΕΤΑΔ και της ΕΝΑΕ.