Τι άλλο είπε ο κ. Draghi που δεν ακούσαμε

Τι άλλο είπε ο κ. Draghi που δεν ακούσαμε

Η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο ερμηνεύθηκε λέξη προς λέξη από τους αναλυτές και τα συμπεράσματα έχουν ήδη καταγραφεί στον διεθνή οικονομικό Tύπο. Ένα σημείο έχει διαφύγει και θα πρέπει να επισημανθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφερόμενος στην διεθνή κατάσταση προσδιόρισε με μία σύντομη αναφορά του ως βασική αιτία ανησυχίας, ειδικά για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, τα προβλήματα και την επιβράδυνση των οικονομιών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η αναφορά ακούστηκε για άλλη μία φορά σαν κοινοτυπία.

Αλλά δεν ήταν.

Ο κ. Draghi με την αναφορά του αυτή χτύπησε για άλλη μία φορά το καμπανάκι κινδύνου για την Γερμανία, χωρίς να χρειασθεί να αναφερθεί το όνομα της χώρας.

Η γερμανική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει μία σημαντική αλλαγή στα αποτελέσματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φωτογραφίζουν ένα Ισοζύγιο το οποίο, ενώ καταγράφει ότι το 60% σχεδόν των συναλλαγών της και πάνω γίνονται στο εσωτερικό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, εν τούτοις η βασική πηγή του πλεονάσματός της δεν προέρχεται από τις συναλλαγές αυτές, αλλά από το ισοζύγιό της με της αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το πλεόνασμά της σε απόλυτους αριθμούς από τις συναλλαγές της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με εκείνο με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Συγκεκριμένα με τις αναπτυσσόμενες χώρες το πλεόνασμα είναι πενταπλάσιο (περί τα 156 δισ. ευρώ) εκείνου με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι αφενός η Γερμανία πλουτίζει πλέον πολύ λιγότερο από την ύπαρξη της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ζώνης από ότι στο παρελθόν, έχοντας εξισορροπήσει κάπως τα ισοζύγια με τις ευρωπαϊκές χώρες και αφετέρου ότι η επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών -και βασικά της Κίνας που αποτελεί τον προνομιακό της εταίρο- απειλεί να χτυπήσει πλέον την κεντρική μηχανή πλούτου της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας.

Το πρόβλημα όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ΕΚΤ δεν είναι μόνο η πλευρά της επιδείνωσης του Ισοζυγίου.

Ο βασικός ιμάντας παραγωγής πλούτου στην σχέση Γερμανίας-αναπτυσσόμενων οικονομιών ήταν και παραμένει το τραπεζικό σύστημα το οποίο με γίγαντες όπως η Deutsche Bank έχουν χτίσει αυτή την παραγωγική σχέση και ταυτόχρονα στηρίζονται πάνω της με ζωτικό τρόπο.

Όταν αυτή η σχέση κλονίζεται, τότε όλο το οικοδόμημα κλονίζεται. Και αυτό είναι που είπε με έμμεσο τρόπο ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πράγματι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά και το ΔΝΤ ενώ προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7 % εν τούτοις έχουν αρχίσει ήδη να διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι εκτιμήσεις του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου που βλέπουν τις εξελίξεις αυτές να επηρεάζουν την γερμανική οικονομία ταχύτερα κάνουν λόγο για 1,3 %. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer αποδίδει την επιφυλακτική στάση του επιμελητηρίου στις πρόσφατες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και στην αβεβαιότητα που έχει αρχίσει να διαχέεται για την επόμενη ημέρα παρά την μείωση της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει θετικά το κόστος παραγωγής (η πτώση της τιμής πετρελαίου κατά 10 % οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 έως και 0,5%).

Αυτά είχε στο μυαλό του ο κ. Draghi όταν επαναλάμβανε για πολλοστή φορά την ανησυχία του για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Μαριάνθη Θεοδοσίου