ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Η επίπτωση των έργων του ΑΔΜΗΕ: Τι αλλάζει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Τι αλλάζει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Ανατροπές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ, καθώς θα μετακυλιστούν σε αυτούς τα κόστη από τις επενδύσεις που δρομολογεί ο διαχειριστής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες καταναλωτές.

Τα μεγάλα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς θα φέρουν αναπόφευκτα αύξηση των τελών χρήσης, εν προκειμένω των «χρεώσεων μεταφοράς συστήματος», όπως αποκαλούνται, πυροδοτώντας επιβαρύνσεις, οι οποίες ωστόσο στην πορεία θα «ισοφαριστούν» από άλλες χρεώσεις, τις μειώσεις στις ΥΚΩ. Τις αυξομειώσεις αυτές και τις μεταβολές στο σταυρόλεξο των λογαριασμών ρεύματος που θα αρχίσουν να φαίνονται ακόμη και μέσα στο τρέχον έτος, περιέγραψε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Ιάσων Ρουσόπουλος.

Στην περίπτωση των επιβαρύνσεων, αυτές θα προέλθουν, όπως εξήγησε, από την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος τους διαχειριστή. «Όσο θα προχωράμε το επενδυτικό πρόγραμμα θα υπάρχουν αναπόφευκτα αυξήσεις στις χρεώσεις μεταφοράς συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στα τέλη δικτύου, τα οποία έως σήμερα είχαν παραμείνει αμετάβλητα», όπως είπε. Το τοπίο φέτος αλλάζει καθώς βρίσκονται υπό εξέταση οι μοναδιαίες χρεώσεις και εκτιμάται ότι θα καταγραφούν κάποιες αυξήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το στέλεχος του διαχειριστή, δεν θα είναι σημαντικές. 

Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, είναι προφανές ότι κάποιες χρεώσεις θα αυξηθούν, οι οποίες όμως θα ισοσκελιστούν στην πορεία από μειώσεις σε άλλες, εν προκειμένω στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Και αυτό, καθώς όσο θα προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών, τόσο και θα μειώνεται το κόστος με το οποίο επιδοτούν, μέσω των ΥΚΩ, οι καταναλωτές το ηλεκτρικό ρεύμα των νησιωτών, το οποίο διαφορετικά θα εκτινάσσονταν στα ύψη, αφού η ηλεκτροδότησή τους γίνεται από τις πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ.

«Θα έχουμε παράλληλη μείωση των ΥΚΩ με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών, μείωση που σε απόλυτα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια πιθανή αύξηση των τελών δικτύου», όπως ανέφερε το στέλεχος του διαχειριστή, το οποίο και παρέθεσε συγκεκριμένα νούμερα.

Συγκεκριμένα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων, η ανάγκη για επιδότηση του κόστους ρεύματος θα είναι χαμηλότερη κατά 70 εκατ. ευρώ. Στην ίδια λογική, μέσω της ηλεκτροδότησης φέτος της Κρήτης με το καλώδιο της Πελοποννήσου θα προκύψει ένα όφελος 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση του καλωδίου Κρήτης – Αττικής οι μειώσεις θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ.

«Τα επιπλέον έσοδα για τον ΑΔΜΗΕ μέσω των αυξήσεων στα τέλη χρήσης, συνολικού ύψους 211 εκατ. ευρώ, τελικά θα είναι πολύ λιγότερα μπροστά στο όφελος που θα έχουν οι καταναλωτές από τις διασυνδέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα ερώτημα. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει παλαιότερα ο πρώην υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης, οι μειώσεις λόγω ΥΚΩ δεν θα φτάσουν τελικά στους καταναλωτές, καθώς έχει επιλεγεί να μετακυλισθούν στον Ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικά ελλείμματα. Εάν τελικά εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, τότε οι καταναλωτές δεν θα δουν ποτέ στην τσέπη τους όφελος από την πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα νησιά.

Εφόσον πάλι, η πορεία των εσόδων του ΕΛΑΠΕ αποδειχθεί ότι είναι τέτοια, ώστε να μην χρειαστεί η έξτρα αυτή ενίσχυση και κριθεί ότι δεν χρειάζεται η ενεργοποίηση του μέτρου, τότε πράγματι η μείωση των ΥΚΩ θα φανεί κάποια στιγμή και στους λογαριασμούς ρεύματος. Άλλωστε τα κεφάλαια 202 εκατ. ευρώ με τα οποία θα επιδοτηθεί ο ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιθανώς να καλύψουν τα όποια μελλοντικά κενά και πράγματι οι μειώσεις των ΥΩ να καταλήξουν στις τσέπες των καταναλωτών.