Τι αλλάζει στις ανέπαφες συναλλαγές τον Σεπτέμβρη

Τι αλλάζει στις ανέπαφες συναλλαγές τον Σεπτέμβρη

Σε εφαρμογή τίθεται από τις 14 Σεπτεμβρίου ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανέπαφες συναλλαγές, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας «για τις υπηρεσίες πληρωμών».

Ειδικότερα, όλες οι ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, έως του ποσού των 25 ευρώ οι οποίες μέχρι πρότινος εκτελούνταν χωρίς την καταχώρηση του κωδικού PIN σε τερματικό (POS), θα πραγματοποιούνται με όριο έως του ποσού των 150 ευρώ, σωρευτικά.

Μόλις το εν λόγω ποσό συμπληρωθεί, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται. Πρακτικά αυτό που αλλάζει είναι ότι καταργείται για λόγους ασφάλειας η δυνατότητα πραγματοποίησης απεριορίστων διαδοχικών ανέπαφων αγορών χωρίς την χρήση του κωδικού PIN. Εάν δηλαδή ο Ευρωπαίος καταναλωτής κάνει ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση ΡΙΝ, με συνολική αξία €150 και στη συνέχεια πραγματοποιήσει αγορά 22€, θα του ζητηθεί η καταχώρηση του ΡΙΝ στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS). Στη συνέχεια, θα μπορεί να συνεχίσει τις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση PIN εκ νέου, ξανά μέχρι το ποσό των €150.

Ωστόσο, αλλαγές προβλέπονται και για τις αγορές μέσω ίντερνετ, όπου ενισχύεται ακόμα περισσότερο η ταυτοποίηση των πελατών μέσω των κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που ο πελάτης έχει ή είναι).

Για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απαιτείται άμεσα ο συντονισμός και η συνεργασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις- πελάτες τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προσαρμογή των συστημάτων στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.

Σε ότι αφορά τις πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων), θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

Να σημειωθεί πως το όριο των €150 στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, ισχύει μόνο σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).