Τι αλλάζει προς το καλύτερο και το χειρότερο - Η οδηγία για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα ακίνητα

Τι αλλάζει προς το καλύτερο και το χειρότερο - Η οδηγία για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα ακίνητα

Μπορεί η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων να προκαλεί ανησυχία σε όσους έχουν στην κυριότητά τους κάποια ιδιοκτησία, όπως και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, όμως, οι νέες ενεργειακές προδιαγραφές των ακινήτων, που επιβάλλει από το 2027 η Κομισιόν, μακροπρόθεσμα είναι ευεργετικές για το real estate. Όπως εξηγούν στο liberalmarkets, παράγοντες της αγοράς, κανείς δεν αμφισβητεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα είναι γερασμένο, με έτος κατασκευής το 1950 στο κέντρο της Αθήνας και τις μετέπειτα δεκαετίες στα προάστια οπότε κορυφώθηκε το σύστημα της αντιπαροχής.

Υπολογίζεται ότι από το 1950 έως το 1980 κατασκευάστηκαν στην Αθήνα 35.000 πολυκατοικίες τουλάχιστον πέντε επιπέδων, την ώρα που πριν από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 1.000. Αντίστοιχη όμως, είναι η εικόνα που εμφανίζει το κτιριολογικό δυναμικό και άλλων μεγάλων πρωτευουσών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο Παρίσι τα περισσότερα κτίρια κατασκευάστηκαν από το 1851 έως το 1914!

Τι αναφέρει όμως, η κοινοτική «ντιρεκτίβα» ; Ότι σταδιακά σε ορίζοντα 18 χρόνων, από το 2027 μέχρι το 2040 ολόκληρο το εθνικό κτιριακό απόθεμα θα πρέπει να καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης. Ειδάλλως, δεν θα είναι δυνατή ούτε η ενοικίαση ούτε η μεταβίβασή τους.

Ενδεικτικά, η ενεργειακή κλάση E, που είναι η κατώτατη, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες μέχρι τον Ιανουάριο του 2027 και του 2030 αντίστοιχα. Γενικότερα, μία μονοκατοικία θα πρέπει να έχει περιορίσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμά της, δηλαδή να είναι κλάσης C, μέχρι τον Ιανουάριο του 2033, ενώ στις πολυκατοικίες αυτό θα πρέπει να έχει συμβεί έως την 1η Ιανουαρίου 2040.

Κίνητρα για ανακαίνιση

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, ο βασικός πονοκέφαλος των ιδιοκτητών μονοκατοικιών και διαμερισμάτων μέχρι το 2033 και το 2040 θα πρέπει να είναι ότι εάν πρόκειται για, ήδη, παλαιά ακίνητα π.χ. τριακονταετίας, τότε θα έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Με άλλα λόγια, εκ των πραγμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, σε πρώτη φάση, η αλλαγή κουφωμάτων θα έχει καταστεί απαραίτητη πολύ νωρίτερα. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κυρίως στις μονοκατοικίες, που υπόκεινται περισσότερο στις καιρικές - θερμοκρασιακές μεταβολές, οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης είναι επείγουσας. Για παράδειγμα, η θερμομόνωση είναι απόλυτης προτεραιότητας σε μία μονοκατοικία, σε σχέση με ένα διαμέρισμα.

Όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή το γεγονός ότι τα νεόδμητα ακίνητα διαθέτουν, ήδη, προδιαγραφές υψηλής ενεργειακής εξοικονόμησης, ενώ οι ενεργειακές παρεμβάσεις κάνουν καλό και στην τσέπη των χρηστών, καθώς περιορίζονται σημαντικά οι δαπάνες θέρμανσης και ψύξης. 

Την ίδια στιγμή, χθες βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος Εξοικονομώ, που έχει ύψος 632 εκατ. ευρώ και θα επιδοτήσει με άμεσες ενισχύσεις και άτοκα δάνεια την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι όσο ενισχύεται το ενεργειακό κόστος, τόσο μειώνεται ο χρόνος της απόσβεσης των εργασιών ενεργειακής εξοικονόμησης, που τοποθετείται σήμερα σε περίπου μία πενταετία.

Συνολικά, εξάλλου, προβλέπονται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης κονδύλια ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα κτίρια συμβάλουν τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050, εκτιμώντας ότι αντιπροσωπεύουν το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι το 75% των κτιρίων σε όλη την Ευρώπη δεν είναι ενεργειακά αποδοτικό.