Θύμα του κορονοϊού η δεύτερη πιο παλιά αεροπορική στον κόσμο

Θύμα του κορονοϊού η δεύτερη πιο παλιά αεροπορική στον κόσμο

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Avianca Holdings, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στη Λατινική Αμερική, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής ενός ομολόγου, ενώ οι εκκλήσεις της προς την κυβέρνηση της Κολομβίας για τη χορήγηση βοήθειας είναι μέχρι σήμερα ανεπιτυχείς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αν δεν αποφύγει τη χρεοκοπία, η Avianca που έχει έδρα την Μπογκοτά, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως που θα χρεοκοπήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει πλήξει δραστικά την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία προγραμματισμένη πτήση από τα τέλη Μαρτίου, ενώ η πλειονότητα των 20.000 εργαζομένων της, παρέμειναν απλήρωτοι στη διάρκεια της κρίσης. «Η Avianca αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση της 100ετούς ιστορίας της» δήλωσε ο Άνκο βαν ντερ Βερφ διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Η Avianca αναγκάσθηκε να καθηλώσει περισσότερα από 140 αεροσκάφη από τότε που ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε έκλεισε τον εναέριο χώρο της χώρας. Οι περισσότεροι από τους 20.000 εργαζομένους του αερομεταφορέα έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών. Eίχε καταθέσει αίτημα πτώχευσης και στο παρελθόν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά τότε είχε μεσολαβήσει ο Βολιβιανός επιχειρηματίας Γκερμάν Εφρόμοβιτς για τη διάσωσή της.

Η Avianca αποτελεί τη δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, μετά την ΚLM καθώς ιδρύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1919, κλείνοντας πριν από μερικούς μήνες 100 χρόνια λειτουργίας.

Ο κορoνοϊός έχει επιφέρει μείζον πλήγμα στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, με την ταξιδιωτική κίνηση να έχει κάνει βουτιά 90% και την ΙΑΤΑ να προβλέπει ότι οι αεροπορικές της Λατινικής Αμερικής θα χάσουν έσοδα 15 δισ. δολαρίων φέτος.

Πηγή: Reuters