Θύμα εταιρικής κλοπής η ASML

Θύμα εταιρικής κλοπής η ASML

Η ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία ημιαγωγών ASML ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα εταιρικής κλοπής από Κινέζους υπαλλήλους της με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, η είδηση δημοσιοποιήθηκε στην ολλανδική επιχειρηματική ημερήσια εφημερίδα Financieele Dagblad, η οποία ανέφερε ότι η εταιρεία εκλάπη από υψηλόβαθμους Κινέζους υπαλλήλους στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ASML, οι οποίοι φαίνεται να «εμπλέκονται» με μια εταιρεία που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, τα δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι έξι πρώην υπάλληλοι της ASML, όλοι με κινέζικα ονόματα, παραβίασαν το εταιρικό τους συμβόλαιο παρέχοντας πληροφορίες για τις διαδικασίες λογισμικού της ASML στην XTAL, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ωστόσο, η ASML ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε η ίδια αυτήν την κλοπή και έλαβε άμεση δράση ενώ τόνισε πως η τεχνολογία που εκλάπη δεν ήταν βασική για την επιχείρησή της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει εντοπίσει για συμμετοχή της κινεζικής κυβέρνησης.

«Αυτό επηρέασε ένα μικρό μέρος της εταιρείας μας στο Silicon Valley όπου αναπτύσσονται προγράμματα λογισμικού για βελτιστοποίηση μηχανών», ανέφερε η ASML στην απάντησή της.

Σημειώνεται, ότι η ολλανδική εφημερίδα βασίζει την έρευνα της σε πηγές της εταιρείας καθώς και στην απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου σε μήνυση μεταξύ της αμερικανικής θυγατρικής της ASML και μιας θυγατρικής της κινεζικής XTAL Inc.