Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία για τη Δυτ. Μακεδονία

Θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία για τη Δυτ. Μακεδονία

Στο δυσθεώρητο 29,1% έφτασε η ανεργία στη Δ. Μακεδονία το 2017, κατατάσσοντας τη συγκεκριμένη περιοχή Μακεδονία στην κορυφή της σχετικής λίστας την οποία συνέταξε η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, δύο περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας όχι μόνο στη χώρα αλλά στο σύνολο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία έφτασε το 29,1% το 2017 (το υψηλότερο στην ΕΕ) ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε μία ακόμη ελληνική περιφέρεια, αυτή της Δυτικής Ελλάδας με ποσοστό 26,3%.



Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι και το γεγονός ότι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στην Τσεχία και συγκεκριμένα στην Πράγα, όπου η ανεργία ανέρχεται στο ασήμαντο 1,7%.

Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν επίσης ότι περίπου το 20% των 275 περιφερειών της ΕΕ κατέγραψαν ποσοστά ανεργίας στο μισό ή και λιγότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 7,6%.

Αντίθετα 31 ευρωπαϊκές περιφέρειες είχαν το 2017 ποσοστά ανεργίας διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Από τις 31 περιοχές οι 13 βρίσκονται στην Ελλάδα, 9 στην Ισπανία, 5 στη Γαλλία και τέσσερις στην Ιταλία.