Θετική έκθεση από Κομισιόν - Στο 4% το πρωτογενές το 2019

Θετική έκθεση από Κομισιόν - Στο 4% το πρωτογενές το 2019

Την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 4% το 2019 εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 5η μεταμνημονιακή έκθεση για την ελληνική οικονομία. Όπως όλα δείχνουν, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από το 3,5% παρά τις παροχές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, με τα οριστικά στοιχεία να αναμένονται τον Απρίλιο.

Στο σκέλος της ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα ανέλθει στο 2,45 το 2020 και στο 2,2 το 2019. Επίσης η Επιτροπή κρίνει πως πρέπει να εξαιρεθούν από τον στόχο του 3,3% του ΑΕΠ οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, οι οποίες προσδιορίζονται στα 280 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει πως η Ελλάδα έχει καταγράψει ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. «Τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν εγκαίρως για την 6η έκθεση», η οποία έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2020.

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αναλύονται η πορεία υλοποίησης 10 προαπαιτούμενων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2019 και περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού Δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα η έκθεση αποτιμά την πρόοδο της χώρας επί των δεσμεύσεων πολιτικής που έγιναν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018 και συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις για το τέλος του 2019. Τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020. Αυτό, επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι, απαιτεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των Ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση.

Οι αρχές υλοποιούν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και επιδιώκουν μέτρα πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.