Θετική ανταπόκριση για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Θετική ανταπόκριση για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ικανοποιητική ανταπόκριση συναντά το «πράσινο» ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, διάρκειας επτά ετών, και ύψους έως 150 εκατ ευρώ.

Η εικόνα που έχουν οι διαχειριστές της έκδοσης, για την ανταπόκριση από το επενδυτικό κοινό, κατά την πρώτη χθεσινή ημέρα διάθεσης του ομολόγου, είναι πολύ θετική, και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη.

Συνολικά μέχρι και αύριο, οπότε και ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά, πρόκειται να εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ, ενώ η κατανομή των ομολογιών θα γίνει ως εξής :

Ποσοστό 30% των ομολογιών της δημόσιας προσφοράς θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών, και το υπόλοιπο 70% των ομολογιών θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών.

Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των ιδιωτών επενδυτών για το 30% των ομολογιών της δημόσιας προσφοράς, τότε, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη η ζήτηση από τους ειδικούς επενδυτές, η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των ιδιωτών επενδυτών, το πλήθος των ιδιωτών επενδυτών, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Το ομόλογο ύψους έως 150 εκατ ευρώ, για το οποίο δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, είναι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής του προηγούμενου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, το οποίο επίσης είχε χρησιμοποιηθεί για πράσινες επενδύσεις. Τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ), θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μέρος του κόστους εξαγοράς αιολικού πάρκου στην πολιτεία Τέξας, των ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι η εγγυήτρια του ομολόγου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την ICAP ως προς την πιστοληπτική της διαβάθμιση, σε Α από ΒΒ. Σύμφωνα με την ICAP, η διαβάθμιση Α υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθμιση Α χαρακτηρίζονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά τους μεγέθη, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά.