Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο….

Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο….

Η σημερινή κυβέρνηση ήθελε πολύ στο Eurogroup της Δευτέρας να εκταμιευτεί η «δόση-επιστροφή» των 970 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών λόγω των Ελληνικών ομολόγων.

Τα λεφτά αυτά είναι της χώρας και δεν είναι δανεικά. Φυσικό και επακόλουθο είναι η κυβέρνηση να τα ζητάει επίμονα. Μόνο που η επιστροφή των κερδών αυτών απαιτεί κάποιες υλοποιήσεις δεσμεύσεων οι οποίες και δεν έγιναν και για αυτό η επιστροφή τω κερδών πήρε άλλη μία αναβολή για τις αρχές Απριλίου.

Τα προβλήματα που προέκυψαν και έκαναν τους θεσμούς να αντιδράσουν είναι η διατύπωση και τα παραθυράκια που νέου νόμου για την 1η κατοικία. Οι διαφορές δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα τυπικά κριτήρια αλλά και με την διαδικασία ώστε σε αυτή να μην μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι και να γίνεται ηλεκτρονικά. Έγινε λόγος για ταχείς ελέγχους στους αιτούντες ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση με δεδομένο ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και η διαχείρισή τους έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και η επίλυση του προβλήματος απαιτεί γρήγορες κινήσεις από πλευράς κράτους και τραπεζών.

Όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν δυστυχώς εδώ, και επομένως η κυβέρνηση πρέπει μέχρι το επόμενο Euroworking group να έχει κάνει πολλά ακόμη δείχνοντας ότι η μεταρρυθμιστική της διάθεση είναι ελάχιστη ενώ είναι προφανές ότι το βλέμμα των κυβερνώντων είναι στον χρόνο των εκλογών παρά στις προ συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στην νέα διαδικασία πιθανότατα θα υπάρχει ρήτρα επιμερισμού των ζημιών/κερδών από τις μονάδες για ένα διάστημα δύο ετών μειώνοντας τα πιθανά κέρδη από την πώληση. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση έχει να υλοποιήσει ένα ακόμη project που δεν συνάδει με τον ιδεολογικό της πολιτικό λόγο της και είναι η παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Παράλληλα η στελέχωση της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει μείνει πίσω παρά την επιμονή των θεσμών ενώ και η απομείωση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες γίνεται με πολύ αργό ρυθμό ακόμη και σε προεκλογική περίοδο.


Το ζητούμενο είναι να κλείσουν τα προαπαιτούμενα ώστε η χώρα να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της αποκτώντας πάλι την αναγνωρισιμότητα της που έχει απολέσει τα τελευταία 4 χρόνια με τις παλινωδίες των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων και την τελική συμφωνία στα πάντα. Τα 970 εκατομμύρια ευρώ σε αυτή τη χρονική περίοδο μπορούν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες και για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.