Θέληση για περισσότερες ενέργειες δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ

Θέληση για περισσότερες ενέργειες δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήταν μοιρασμένα ως προς τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στη συνεδρίασή τους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με περίληψη της συνεδρίασης τους, αναφέρει η Wall Street Journal.

Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι ήταν «πρώιμο» τον Ιανουάριο να ενισχυθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ή να «συζητηθούν συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής», σύμφωνα με την περίληψη των πρακτικών της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη συμφώνησαν ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης είχαν επιδεινωθεί λόγω της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, και της νέας αστάθειας στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις αγορές εμπορευμάτων. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι επίσης συμφώνησαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν για κάποιους μήνες, αρκετά χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα μόλις κάτω του 2%.

Ενώ κάποιοι αξιωματούχοι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι η ευρωζώνη έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πολύ ανθεκτική στις εξωτερικές πιέσεις, κάποιοι προειδοποίησαν επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης επηρεάστηκαν από την παγκόσμια αστάθεια και ότι «τα παγκόσμια σοκ θα μπορούσαν και πάλι να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές των μεμονωμένων χωρών της ευρωζώνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ