Θέλεις να αγοράσεις ακίνητο; Δήμο, εφορία και υποθηκοφυλάκειο τους ρώτησες;

Θέλεις να αγοράσεις ακίνητο; Δήμο, εφορία και υποθηκοφυλάκειο τους ρώτησες;

Λίγο πριν το φως, το πιο… βαθύ σκοτάδι. Έχει ειπωθεί με πολλές ευκαιρίες, ταιριάζει όμως αυτή η φράση και με την ελληνική κτηματαγορά. Ενώ όλα δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι μπροστά, η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από αναμονή εβδομάδων ή ακόμη και μηνών για όσους θελήσουν να κάνουν μια αγοραπωλησία.

Καθυστερήσεις στην εφορία λόγω πανδημίας, καθυστερήσεις και στον Δήμο για να εξασφαλιστεί το πολυπόθητο πιστοποιητικό περί μη οφειλών ΤΑΠ. Πρόβλημα και με τα υποθηκοφυλακεία. Συμβολαιογράφοι επισημαίνουν το πόσο επικίνδυνο μπορεί να καταστεί να συνάψει κάποιος σήμερα ένα συμβόλαιο και η μεταγραφή να ολοκληρωθεί ύστερα από πολλές εβδομάδες.

Ποιος διαβεβαιώνει τον αγοραστή ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα επιχειρήσει ο πωλητής να πουλήσει το ακίνητο και για δεύτερη φορά;

Τα προβλήματα είναι διαπιστωμένα εδώ και καιρό, λύσεις δρομολογήθηκαν μέσα από την ηλεκτρονική διεκπεραίωση αυτών των κινήσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα περίοδος δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη για όσους θέλουν να κάνουν μια αγορά ακινήτου.

Είναι γεγονός ότι η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτου και είναι γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει αρκετές εκατοντάδες συναλλαγές.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι ακόμη προαιρετική οπότε ο κύριος όγκος διεκπεραιώνεται με τον παραδοσιακό (λόγω COVID) τρόπο: υποβολή της δήλωσης στο πρωτόκολλο ή αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αναμονή εβδομάδων (ανάλογα με την κίνηση και τη διάθεση σε κάθε ΔΟΥ) προκειμένου να μπουν σφραγίδες και υπογραφές.

Αναμονή εβδομάδων και για το πιστοποιητικό του ΤΑΠ. Με τους υπαλλήλους των δήμων σε τηλεργασία, καραντίνα, άδεια ειδικού σκοπού κλπ, η αναμονή για την έκδοση ενός απλού εγγράφου μπορεί επίσης να χρειαστεί μια ή και δύο εβδομάδες. Η συζήτηση για την κατάργηση του εντύπου έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένου να ανέβουμε και μερικές θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναμένονται αποφάσεις.

Αναζητείται άλλος τρόπος για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Δήμων χωρίς να μπλοκάρονται τα συμφέροντα μιας ολόκληρης χώρας η οποία περιμένει και πάλι πολλά από το real estate.

Ηλεκτρονικά θα διεκπεραιώνονται και οι μεταγραφές των ακινήτων στα υποθηκοφυλακεία. Ωστόσο, η ώρα δεν έχει φτάσει και το μεσοδιάστημα, σε συνδυασμό με την πανδημία, προκαλεί τεράστια προβλήματα. Και πάλι η καθυστέρηση εξαρτάται από το πού υπάγεται το ακίνητο καθώς σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται ραντεβού το οποίο είναι δυσεύρετο και καθυστερεί ακόμη και για πολλές εβδομάδες. 

Η λύση θα έρθει με την θέσπιση της ηλεκτρονικής διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτου. Το θέμα είναι ήδη πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα είναι αυτές που θα επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και θα υποχρεούται ο πολίτης να τρέχει από την μια υπηρεσία στην άλλη. Η δήλωση φόρου μεταβίβασης ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη ΔΟΥ.

Ηλεκτρονικά θα ελέγχεται αν ο πολίτης χρωστάει στον Δήμο ΤΑΠ για το συγκεκριμένο ακίνητο ενώ ηλεκτρονικά θα γίνεται και η μεταγραφή.

Στόχος είναι το πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 ώστε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά ακινήτων.