Ήθελαν «κοινωνική πολιτική» με τις... εισφορές των άλλων

Ήθελαν «κοινωνική πολιτική» με τις... εισφορές των άλλων

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Με τον νόμο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει κοινωνική πολιτική με τις εισφορές των άλλων, των ταξικών της εχθρών, των «ελεύθερων επαγγελματιών».

Ο νόμος Κατρούγκαλου μετέτρεψε το Ασφαλιστικό, σε Φορολογικό εισφορο-μπηχτικό Σύστημα ώστε να πληρώσουν οι λίγοι, οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και οι Επιστήμονες τις συντάξεις των πολλών, αυτών που δεν μπορούν να έχουν αξιοπρεπή ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για να φτάσει, η πλειοψηφία των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις του Ασφαλιστικού νόμου είναι αντισυνταγματικές, σημαίνει ότι παραβιάζονται κατάφωρα η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας στην κατανομή των βαρών.

Αποδεικνύεται έτσι πόσο... προφητική ήταν η απαίτηση του Πόουλ Τόμσεν, το καλοκαίρι του 2016, να τεθεί ως προ-απαιτούμενο της αξιολόγησης η προ-έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας προτού θεωρηθούν δεδομένα τα δημοσιονομικά μεγέθη του Ασφαλιστικού Νόμου.

Στην πράξη τώρα, η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο περιμένοντας την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέσα στον Μάϊο, για να... την αγνοήσει επιδεικτικά. Όπως ακριβώς οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφή αναδρομικών συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, αγνοήθηκαν στο παρελθόν και εντάχθηκαν στο πακέτο των επόμενων προεκλογικών υποσχέσεων.

Από την άλλη όμως πλευρά, ο χαρακτηρισμός διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου ως «αντισυνταγματικών» θα προκαλέσει κοινωνικούς αυτοματισμούς και ανεπιθύμητες παρενέργειες:

  • στη Συνένωση Ασφαλιστικών Ταμείων,
  • στην καταβολή εισφορών και φυσικά
  • στη διεκδίκηση αναδρομικών για τις ήδη καταβληθείσες αντισυνταγματικές εισφορές. 

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει τους συντελεστές υπολογισμού των εισφορών αλλά και τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων. Είναι προφανώς σημαντικό, να μελετηθεί προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, μόλις αυτή δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα.

Οι πληροφορίες ωστόσο είναι σαφείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου σε δύο κυρίως σημεία:

1. Στην ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΕΦΚΑ με ταυτόχρονη κατάργηση των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.).

2. Στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων με βάση το δηλωθέν εισόδημα. Ως γνωστόν, αυτοαπασχολούμενοι (ειδικά ο επιστημονικός κόσμος της χώρας) και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ακόμη μέχρι και το 37% του δηλωθέντος εισοδήματος προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Με απλά λόγια το ύψος των εισφορών ουδεμία σχέση έχει με την ανταποδοτικότητα του συστήματος κι αυτό σε καμία χώρα του πλανήτη δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβατό με το Σύνταγμα και τις αρχές της Δικαιοσύνης...