«Θα νοσήσει βαριά η παγκόσμια οικονομία λόγω του ιού»
Ν. Ρουμπινί

«Θα νοσήσει βαριά η παγκόσμια οικονομία λόγω του ιού»

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι επικεφαλής της συμβουλευτικής Roubini Macro Associates προβλέπει ότι ο κορονοιος θα έχει βαριές οικονομικές επιπτώσεις για τον πλανήτη με συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spegiel. 

O γνωστός και ως "Dr. Doom" λόγω των δυσοίωνων προβλέψεών του, πιστεύει ότι τα  χειρότερα για τις αγορές δεν έχουν έρθει ακόμη. "Οι αγορές είναι πολύ εφησυχασμένες για τον κορονοϊό. Θεωρώ ότι οι επενδυτές παραπλανούν τον εαυτό τους για το πόσο σοβαρή είναι η επιδημία του κορονοϊού" αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο άνθρωπος που θεωρείται ο προφήτης τής οικονομικής κρίσης του 2008, αναφέρει ότι ο εφησυχασμός αυτός βασίστηκε σε σειρά λανθασμένων παραδοχών. "Πρώτον, δεν είναι επιδημία που περιορίζεται στην Κίνα, αλλά πανδημία. Δεύτερον, θα διαρκέσει για πολύ ακόμα και οι πολιτικοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει. Τρίτον, δεν είναι σίγουρο ότι μετά από μια απότομη βουτιά στην ανάπτυξη θα ακολουθήσει γρήγορα μια ισχυρή ανάκαμψη".

Ο Ρουμπινί χαρακτηρίζει "ανεδαφική" την ιδέα της ισχυρής και γρήγορης ανάκαμψης, καθώς εκτιμά ότι η οικονομία της Κίνας δεν μπορεί να σημειώσει τόσο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα εναπομείναντα τρίμηνα του 2020. "Οι άνθρωποι προτιμούν να πιστεύουν σε θαύματα. Είναι απλά μαθηματικά: Αν η κινεζική οικονομία υποχωρήσει κατά 2% στο πρώτο τέταρτο του έτους, θα χρειαζόταν άνοδος 8% στα τρία επόμενα τέταρτα για να φτάσει το 6% της ετήσιας ανόδου που περίμεναν όλοι πριν την εκδήλωση του ιού. Το πιθανότερο σενάριο είναι η κινεζική οικονομία να αναπτυχθεί 2,5 με 5% για όλο το χρόνο. Αυτό θα ήταν μεγάλη πτώση για την Κίνα και τεράστιο σοκ για τον κόσμο" αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό. 

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για την επικείμενη παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη αναφορικά με το θέμα του ιού, ο Ρουμπίνι εκτιμά ότι η δημοσιονομική πολιτική θα αντιδράσει με αργό ρυθμό, ενδεχομένως και καθόλου, ενώ η νομισματική πολιτική από την άλλη, δεν έχει τα εργαλεία για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ζητήματος. 

"Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να το επιλύσει αυτό. Οπότε να αναμένετε μια προσωρινή θετική αντίδραση των αγορών, όταν οι κεντρικές τράπεζες στείλουν σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στην παγκόσμια πανδημία. Αλλά η αντίδραση αυτή θα εξασθενίσει όταν ο ιός γίνει πιο οξύς και ο οικονομικός αντίκτυπος εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο" λέει μεταξύ άλλων. 

Ειδικότερα αναφέρεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) για την οποία εκτιμά ότι θα προχωρήσει πιθανότατα σε μείωση των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο, παρέχοντας προσωρινή στήριξη στις αγορές. 

Ο γνωστός οικονομολόγος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον Ντόναλντ Τραμπ και τις πιθανότητες επανεκλογής του, τις οποίες μπορεί να "τσακίσει" ο ιός. 

"Στη Νέα Υόρκη, οι άνθρωποι με το... ζόρι πηγαίνουν στο εστιατόριο, το σινεμά ή το θέατρο παρότι είναι ελάχιστα τα κρούσματα. Όταν γίνει το μπαμ και εκεί, τότε όλα αλλάζουν. Θα χάσει τις επόμενες εκλογές, είναι σίγουρο», ανέφερε. 

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό, πριν ακόμα ξεσπάσει η επιδημία του κορονοιου, με άρθρο του στο Project Syndicate, ο Ρουμπίνι υποστήριζε ότι το 2020 θα είναι ούτως η άλλως χρόνια ύφεσης..