Θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη o Mario Draghi;

Θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη o Mario Draghi;

Σχεδόν σίγουρο είναι για τους αναλυτές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα περαιτέρω δράσεις στη διαρκή μάχη της κατά των των αποπληθωριστικών ανησυχιών, δεδομένου μάλιστα πως το μήνυμα αυτό έχει έρθει ξεκάθαρα και από πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας. 

Αυτό που δεν είναι σίγουρο, όμως, είναι το ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσει.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, είναι υψηλές από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας τον Οκτώβριο, ενώ έπειτα και από τη χθεσινή ανακοίνωση για τα απογοητευτικά στοιχεία του πληθωρισμού του Νοεμβρίου, εξαλείφθηκε όποια αμφιβολία.  

Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον το πόσο «επιθετικό» θα είναι το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης του M. Draghi. Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να βυθιστεί περισσότερο σε αρνητικά επίπεδα, από το -0,2% που βρίσκεται σήμερα, έπειτα από μείωσή του το Σεπτέμβριο του 2014.

Τότε ο M. Draghi είχε δηλώσει πως τα επιτόκια είχαν αγγίξει το «κατώτερο όριο», υπαινισσόμενος πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, ωστόσο έχει υπαναχωρήσει από την άποψη αυτή, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν «κολλήσει» σε χαμηλό επίπεδο και διαταράσσουν τη βασική εντολή της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών.

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, φέτος τον Οκτώβριο ο Draghi αποκάλυψε ότι έχει γίνει συζήτηση, μεταξύ άλλων, για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.

Αναλυτές των Danske Bank, Berenberg και RBC Capital Market, εκτιμούν πως το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 20 μονάδες βάσης στο -0,4%, με «ανοιχτή την πόρτα» για επιπλέον μείωση στο μέλλον. Η Barclays εκτιμά μικρότερη μεταβολή στο -0,3%.

Σημειώνεται πως τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων έχουν σκοπό αν παράσχουν κίνητρα στις τράπεζες να δανείζουν χρήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρά να τα καταθέτουν στην ΕΚΤ.

Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 60 δισ. ευρώ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2016.

Κάποιοι υποστηρίζουν, επίσης, πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το ύψος του προγράμματος κατά 15 δισ. τοποθετώντας το συνολικά στα 75 δισ. ευρώ, ενώ θα διευρύνει και το πεδίο των επιλέξιμων τίτλων.

«Στις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος, η ΕΚΤ κατάφερνε να εκπλήξει τις αγορές κάνοντας κάτι περισσότερο από τις προσδοκίες της αγοράς. Αλλά καθώς η αγορά μιλά ήδη για τις εκπλήξεις, δεν θα είναι εύκολο για την ΕΚΤ να ανακοινώσει κάτι που θα ξεπεράσει σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς», ανέφερε ο Holger Schmieding της Berenberg.

Τέλος, σημειώνεται πως σήμερα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.