Θ. Καλαντώνης: Τελικός στόχος η μείωση των NPEs κοντά στο 7%

Θ. Καλαντώνης: Τελικός στόχος η μείωση των NPEs κοντά στο 7%

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ελλάδα αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο Economist, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων το μείζον θέμα των NPEs καθώς και στους στόχους μείωσής τους, που έχουν τεθεί στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως έχει αναφέρει το liberal, για περίπου μία 10ετία ακόμη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα της ελληνικής αγοράς, με τις δραματικές συνέπειες της κρίσης να αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους. Περισσότεροι πλειστηριασμοί, ταχύτερες πωλήσεις δανείων, εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές θα συνθέσουν το νέο τοπίο που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατό σε πολλούς κλάδους. 

Αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι από το 2019 και μετά, ο Economist αναφέρει: Ακόμη και εάν οι τράπεζες επιτύχουν στα σχέδια τους, θα έχουν 65 δισ. ευρώ NPEs στο τέλος του 2019.

Ο Θ. Καλαντώνης, επικεφαλής στο τμήμα διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της Eurobank δηλώνει πως «αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση». Δηλαδή, ποιο θα είναι το νέο σχέδιο των πιστωτών, ώστε τα NPEs να προσεγγίσουν περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. (σ.σ. περίπου 7%) «Μπορούμε να το κάνουμε; (να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο). Η απάντηση πρέπει να είναι, ναι. Αλλά δεν θα είναι εύκολο» δηλώνει.

Σύμφωνα με τον Economist, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να μειώνουν τον τεράστιο όγκο των «κόκκινων» δανείων τους. Στο τέλος του 2017 οι ελληνικές τράπεζες είχαν 95,7 δισ. ευρώ NPEs, που αντιστοιχεί στο 43,1% του χαρτοφυλακίου δανείων, το πιο βαρύ «φορτίο» στην Ευρώπη. Ωστόσο το ύψος των NPEs στο τέλος του προηγούμενου χρόνου εμφάνισε βελτίωση και συγκεκριμένα μείωση κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το υψηλότερο σημείο, το Μάρτιο του 2016. 

Η μείωση των NPEs έχει στηριχθεί κυρίως σε διαγραφές και πωλήσεις ενώ έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις «θεραπείας» προβληματικών ανοιγμάτων, είτε γιατί μέσω των ρυθμίσεων τα δάνεια γίνονται βιώσιμα, είτε γιατί οι οφειλέτες απλά «βρίσκουν μετρητά» και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. 

Όπως αναφέρεται, οι τράπεζες σχεδιάζουν να περιορίσουν περαιτέρω τα NPEs κατά 30 δισ. ευρώ φέτος και τον επόμενο χρόνο. Το πιο δύσκολο σημείο σε αυτό το εγχείρημα είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων προς τις επιχειρήσεις. 

Τελευταία, αναφέρει ο Economist, έχουν ξεκινήσει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και υπολογίζεται πως έως 20.000 ακίνητα μπορούν βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό φέτος. Οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες πολλά ακίνητα αλλά πλέον υπάρχουν και πωλήσεις. Ταυτόχρονα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν «ξετρυπώσει» ορισμένους στρατηγικούς κακοπληρωτές: Περίπου το ένα πέμπτο των ακινήτων που τέθηκαν προς πώληση, αποσύρθηκε, καθώς οι οφειλέτες βρήκαν χρήματα ή ζήτησαν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Οι τράπεζες έχουν επίσης συγκροτήσει μια Διατραπεζική Επιτροπή ώστε περιπτώσεις εταιρειών με οφειλές σε περισσότερους από έναν πιστωτές να αντιμετωπίζονται συνολικά, συντονισμένα και όχι αποσπασματικά (ανά πιστωτή).

Και οι 4 συστημικές τράπεζες εμφανίζουν υγιή capital ratios και πέρασαν τα stress tests χωρίς να τους ζητηθεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ επιστρέφουν σταδιακά οι καταθέσεις. Μένουν όμως ακόμη πολλά. Το επίπεδο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κινείται στα 120 δισ. ευρώ, 45% χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του 2009, ενώ «δεκάδες δισ. ευρώ είναι κρυμμένα σε σπίτια – θαμμένα ακόμη και σε κήπους – ή στο εξωτερικό».