Θ. Φέσσας: Κίνδυνος ύφεσης από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

Θ. Φέσσας: Κίνδυνος ύφεσης από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Κίνδυνο παροδικής ύφεσης βλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων εξ αιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στέλνοντας μήνυμα, λίγο μετά τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα και της αναφοράς του στην στρατηγική επιλογή της ολοκλήρωσης της τετραετίας της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «οι προεκλογικές παροχές και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο προβλήματα συνεπάγεται» και μιλά για κενό επενδύσεων της τάξης των 100 δισ. ευρώ.

Όσο περισσότερο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος παροδικής ύφεσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, σχετικά με την πορεία της οικονομίας τους τελευταίους μήνες. Στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης του Συνδέσμου για την πρόοδο στις επενδύσεις σχολίασε το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία υποστηρίζοντας ότι «οι προεκλογικές παροχές και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο προβλήματα συνεπάγεται»

Αναδεικνύοντας ως μεγαλύτερο ζήτημα το επενδυτικό κενό ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ότι το 2018, η αξία των καθαρών επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3 δις ευρώ, ήτοι κατά 12,2%. Σαν αποτέλεσμα ανέρχονται στο 11% του ΑΕΠ έναντι πάνω από 20% στην Ευρώπη. Συνολικά μιλάμε για 45% λιγότερες επενδύσεις απ΄ότι ο μέσος όρος της ΕΕ. Συνολικά σήμερα το επενδυτικό έλλειμμα της χώρας φτάνει τα 100 δις ευρώ, όπως είπε ο κ. Φέσσας.

«Επανειλημμένα τονίζουμε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι οι επενδύσεις, κάθε σοβαρή επένδυση θα πρέπει να είναι εθνικός στόχος», προσέθεσε χαρακτηριστικά.