Θ. Βενιάμης: Η ναυτιλία είναι πυλώνας ευημερίας για τις οικονομίες και τους λαούς

Θ. Βενιάμης: Η ναυτιλία είναι πυλώνας ευημερίας για τις οικονομίες και τους λαούς

«Χρειάζεται να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και να κάνουμε τη σημαία ανταγωνιστική όπως η Μάλτα και η Κύπρος. Χρειάζεται μια επανάσταση απέναντι στους συνδικαλιστές, που όμως θα ωφελήσει τους εργαζόμενους αφού θα έρθουν χιλιάδες νέοι στα πλοία»!

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο κλείσιμο της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης παγκοσμίως, Ποσειδώνια 2018, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), κ. Θεόδωρος Βενιάμης, κάνοντας εκτενείς αναφορές σ' όλα τα θέματα που απασχολούν αυτή τη μεγάλη, παγκόσμια βιομηχανία, στην οποία η Ελλάδα κρατάει τα σκήπτρα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε με έμφαση στον υπερκομματικό χαρακτήρα της ελληνικής ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο μεγάλης εμβέλειας με οικονομικά και στρατηγικά οφέλη για τον τόπο, συμπληρώνοντας την «ειλικρινή επιθυμία των Ελλήνων πλοιοκτητών να διατηρήσουν τους στενούς τους δεσμούς με την πατρίδα και να συνδράμουν στην αναζωπύρωση της ναυτοσύνης του λαού μας».

«Ως Έλληνες νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι που η ελληνική ναυτιλία στηρίζει και ενδυναμώνει την Ευρωπαϊκή ναυτιλία, αποτελώντας το 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχει σήμερα το 40% του παγκόσμιου στόλου, εξασφαλίζοντας έτσι το εξαγωγικό της εμπόριο και τις ανάγκες της για εισαγωγές απαραίτητων αγαθών για την οικονομία και την ευημερία της».

Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε σε όλες τις εξελίξεις που απασχολούν τον κλάδο, θεσμικά, περιβαλλοντικά, κανονιστικά κάνοντας εκτενή αναφορά τόσο στις αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, καθιστώντας ως θεμελιώδη αρχή το να παραμείνει η ελληνική – και ευρωπαϊκή – ναυτιλία ανταγωνιστική, όσο και στις αλλαγές σε περιβαλλοντικά θέματα.

Σ' ό,τι αφορά το περιβάλλον, ο κ. Βενιάμης τόνισε πως «η ναυτιλία ως βιομηχανία καλείται αδικαιολόγητα, αν και είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, να εφαρμόσει νομοθετήματα και περιβαλλοντικούς στόχους, των οποίων όμως η επίτευξη εξαρτάται κατά προτεραιότητα από άλλα εμπλεκόμενα μέρη όπως π.χ. οι κατασκευαστές των μηχανών των πλοίων και οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία όπου οι ανάγκες του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνονται συνεχώς προς όφελος της ευημερίας των λαών και επομένως. «Δεν έχουμε συμμετοχή στην κατασκευή των μηχανών των πλοίων μας, ούτε ευθυνόμαστε για την ποιότητα των καυσίμων που υποχρεούμεθα να χρησιμοποιούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας ως θεσμικός εκπρόσωπος της μεγαλύτερης δύναμης αυτής της παγκόσμιας βιομηχανίας, έστειλε ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς αξιωματούχους και νομοθέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, να μην καταλογίζουν στη ναυτιλία δυσανάλογες ευθύνες σε σχέση με άλλες βιομηχανίες, για οριζόντια περιβαλλοντικά θέματα…

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του Θ. Βενιάμη